Κόσμος

Γκρέμισε το τουίτερ με το ελληνορθόδοξο μήνυμα του ο Τ.Ασάνζ - Τι είχε αποκαλύψει μέσω των Wikileaks για Αιγαίο


Μεγάλη ανησυχία για όσους ξέρουν και τον γνωρίζουν προκαλεί ο Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος μέσω των Wikileaks γνωρίζει τα ΠΑΝΤΑ. Κυριολεκτικά.

Επικοινωνίες Αμερικανών, Τούρκων, Ελλήνων για Αιγαίο, Κύπρο, κοιτάσματα.

Με εδάφιο από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και μάλιστα στα ελληνικά στέλνει μήνυμα ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Η μετάφραση του συγκεκριμένου εδαφίου είναι η εξής:

«Μη δώσετε τα άγια πράγματα στους σκύλους ούτε να πετάξετε τα μαργαριτάρια στους χοίρους γιατί αλλιώς οι χοίροι θα τα καταπατήσουν με τα πόδια τους κι οι σκύλοι θα στραφούν εναντίον σας και θα σας καταξεσκίσουν».

Μήπως κάτι μας λέει;

 

 

Μήπως κάτι μας λέει;

Wikileaks: Ο Μολυβιάτης εξηγεί στις ΗΠΑ την εμπρηστική τουρκική στάση – Ενα από τα έγγραφα που κατέχει ο Τ.Ασάνζ

H Αθήνα εξήγησε στις ΗΠΑ την «εμπρηστική τουρκική στάση» στο Αιγαίο το 2005, όπως προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιεύει το Wikileaks

Εμπιστευτικό σήμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα προς την Ουάσινγκτον το 2005, στο οποίο καταγράφεται η έντονη δυσφορία της Αθήνας για την τουρκική, «εμπρηστική» όπως χαρακτηρίζεται, στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, διαρρέει σήμερα το Wikileaks.

Στο τηλεγράφημα της πρεσβείας προς τις ΗΠΑ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα», επικρίνοντας τη στάση της γείτονος χώρας.

Το σήμα, με διαβάθμιση εμπιστευτικό και το οποίο διέρρευσε στον ιστότοπο, στάλθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο τοπίο των παραβιάσεων.

Διαβάστε το συγκεκριμένο έγγραφο πατώντας ΕΔΩ.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε «επαναλάβει στον πρέσβη το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου της ΕΕ», αναφέρει το σήμα.

«Ο Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα στον διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει το σήμα.

«Θα μπορούσε, επέμεινε, να στείλει μία πτήση την εβδομάδα και να καταφέρει το ίδιο» συνεχίζεται το κείμενο, μεταφέροντας την θέση του ΥΠΕΞ.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζει το σήμα, ανέφερε πως «αν οι Τούρκοι ακολουθούσαν λιγότερο εμπρηστική πολιτική στο Αιγαίο, θα υπήρχε πολύ θετικότερο κλίμα για την Τουρκία στην Ελλάδα».

Ο Αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του, αναφέρει το τηλεγράφημα, «ρώτησε εάν η Ελλάδα διαχωρίσει επαρκώς μεταξύ παραβιάσεων του εναέριου χώρου και παραβάσεων».

Μάλιστα, ο πρέσβης «σημείωσε πως η ελληνική αξιοπιστία θα ενισχυόταν αν η ελληνική πλευρά στεκόταν περισσότερο μόνο στην τουρκικές παραβιάσεων εντός έξι ναυτικών μιλίων, όπου τα περιστατικά είναι λιγότερα και η διεθνής νομοθεσία σαφέστερη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ