Κόσμος

Ξεσπά ο ιταλικός Τύπος! -Σφοδρή κριτική ΜΜΕ για την στάση της Ρώμης έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά Saipem

Άκρως επικριτικός είναι σήμερα ο ιταλικός Τύπος, σε ό,τι αφορά τη στάση και τις προκλήσεις της Άγκυρας, με την παρεμπόδιση του πλοίου-πλατφόρμας της EΝΙ σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει σήμερα ότι "είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα" και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την στάση της  Άγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας-πλωτό γεωτρύπανο Saipem12000.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της EΝΙ είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και προσθέτει ότι "πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου". Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά- υπογραμμίζει η La Repubblica- "η `Άγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση".

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

Εξάλλου, χθες το διαδίκτυο και ειδικώς το twitter κατακλύστηκε από εξαιρετικά επικριτικά αλλά και υβριστικά σχόλια χρηστών με πολιτικά πρόσημα από την άκρα αριστερά ως και την άκρα δεξιά, τα οποία επέκριναν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την επαμφοτερίζουσα, αμφιταλαντευόμενη και δυσερμήνευτη στάση της Ρώμης καθ' όλη την διάρκεια της κρίσεως στην ΑΟΖ, με αποκορύφωμα όταν γαλλική φρεγάτα διέσπασε τον τουρκικό κλοιό στο τεμάχιο "3", ενώ νωρίτερα ιταλική φρεγάτα που είχε αποσταλεί στην ίδια περιοχή δήλωσε αδυναμία να το πράξει...

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ