Κόσμος

Οι ηγετικές τάσεις του διαδόχου Μπιν Λάντεν και ο μυστηριώδης ρόλος του στα πλοκάμια του ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Πολύ πρόσφατα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν και να υποστηρίξουν τον «Ιερό Πόλεμο» ενάντια στη Δύση, στο νέο μήνυμα τρόμου των μουτζαχεντίν που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η επανεμφάνιση του νεαρού μπιν Λάντεν μοιραία προκάλεσε ερωτήματα για τη θέση του στην ηγεσία της αλ-Κάιντα, καθώς ο Χάμζα κήρυξε τη συνέχιση της τζιχάντ τόσο στη Συρία όσο και τη Δύση με το ηχογραφημένο μήνυμά του, διακηρύξεις που εκπορεύονται συνήθως από τα μεγαλοστελέχη του μουσουλμανικού εξτρεμισμού.

Αφού επανέλαβε και την πάγια δέσμευση των τρομοκρατών για απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Χάμζα έσπασε τελικά τη σιωπή του, καθώς είχαμε να τον ακούσουμε πολλούς μήνες. Πυροδότησε ωστόσο μια νέα φημολογία για το αν είναι πράγματι ο εκλεκτός του Οσάμα και ο μελλοντικός ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου του.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Χάμζα είναι στα 23 ή 24 του και δεν ήταν μεταξύ των νεκρών που άφησε η επιχείρηση του 2011 για τη σύλληψη του Νο 1 δημόσιου κινδύνου στο Πακιστάν.

Κανείς δεν ξέρει βέβαια πού βρίσκεται και τι κάνει, υποθέτουν πάντως πως ζει στα ταραγμένα δυτικά σύνορα του Πακιστάν με τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. Τον γιο του τον ονόμασε φυσικά Οσάμα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πάντως πως τον αναθρέφουν οι εξτρεμιστές προαλείφοντάς τον για την ηγεσία της αλ-Κάιντα. Καμιά επίσημη αρχαιρεσία δεν είχε γίνει πριν από τη δολοφονία του Οσάμα από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ το 2011, όταν η αρχηγία πέρασε στον 65χρονο σήμερα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, παιδίατρο στο επάγγελμα.

Το ηχογραφημένο μήνυμα του Χάμζα θύμιζε εξάλλου πολύ αυτό που είδε το φως μόλις μια μέρα νωρίτερα από τον τωρινό αρχηγό της αλ-Κάιντα, τον αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος έπλεκε το εγκώμιο της συνεργαζόμενης τρομοκρατικής σέχτας της Συρίας, της εξίσου μαύρης αλ-Νούσρα.

Και οι δύο άντρες κήρυξαν την ενότητα των μουτζαχεντίν της Συρίας, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά τα παρακλάδια της αλ-Κάιντα αντιτίθενται στα πεπραγμένα του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα μάλιστα με το παρατηρητήριο Site Intelligence, το μήνυμα του νεαρού μπιν Λάντεν επικεντρώνεται κυρίως στο Ισραήλ, το οποίο πλάι στις ΗΠΑ αποτελούσε έναν από τους αγαπημένους στόχους του πατέρα του. Όπως είπε, η «ευλογημένη συριακή επανάσταση» έχει κάνει πιθανότερη την προοπτική «απελευθέρωσης της Ιερουσαλήμ», κάτι που απηχεί την πολεμική του Οσάμα κατά του Ισραήλ.

Ο υιός μπιν Λάντεν είχε εμφανιστεί και τον Αύγουστο του 2015 με ένα παρόμοιο μήνυμα, κηρύσσοντας τη γενίκευση του αγώνα στο εξωτερικό (από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία και τη Βρετανία), κάνοντας τους διεθνείς αναλυτές να ισχυρίζονται από τότε πως μιλάμε ουσιαστικά για τον αγαπημένο γιο του Οσάμα και κατοπινό ηγέτη της αλ-Κάιντα.

Όπως είχε πει ξανά το Site Intelligence, διά στόματος της διευθύντριάς του Rita Katz, ο Χάμζα είναι αγαπητός και μπορεί να εμπνεύσει ένα νέο κύμα ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς δεν έχει εμπλακεί σε εσωτερικές συγκρούσεις ούτε τον συνοδεύει κάποια αρνητική φήμη.

Ο 15ος γιος του μπιν Λάντεν φέρεται να μεγάλωσε σε Σουδάν και Αφγανιστάν, εκεί που έδρευε ο Οσάμα δηλαδή μεταξύ 1991-2002. Ως πιτσιρίκι έπαιζε μάλιστα στα προπαγανδιστικά βίντεο της αλ-Κάιντα και οι μυστικές υπηρεσίες ξέρουν πως διατηρούσε στενή σχέση με τον πατέρα του.

Για την ώρα πάντως, ο νέος μπιν Λάντεν δεν έχει αναλάβει -επισήμως τουλάχιστον- κάποιον οργανωτικό ή επιχειρησιακό ρόλο, ούτε έχει επιδείξει κάποια πνευματική οξύνοια που θα τον έφερνε πάνω από τον τωρινό αρχηγό της αλ-Κάιντα, ο οποίος όπως όλοι λένε δεν διαθέτει ακριβώς αυτό το τρομακτικό χάρισμα του Οσάμα.

afdngkni3

Ο δρ Andreas Krieg, αναλυτής διεθνών σχέσεων στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στον «Independent» πως η δημοσιοποίηση του μηνύματος του Χάμζα έγινε στο πλαίσιο μιας στοχευμένης δράσης της αλ-Κάιντα να ακουστεί και πάλι η φωνή της, μια φωνή που έχει πνιγεί από τον τρόμο που προκαλεί το ισλαμικό χαλιφάτο.

Και παρά το γεγονός ότι τον έχουν αποκαλέσει πρίγκιπα και δελφίνο του ανατριχιαστικού θρόνου, ειδικά από τη στιγμή που επιβίωσε από την επιχείρηση της CIA που σκότωσε τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο μικρότερος γιος δεν είναι για την ώρα «βασική φιγούρα της αλ-Κάιντα», μας λέει ο δρ Krieg: «Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους τζιχαντιστικούς κύκλους ως εγκέφαλος, νονός και πηγή έμπνευσης, ο Χάμζα δεν έχει κάνει ακόμα κάτι σημαντικό», καταλήγει.

Άλλοι πάλι ειδικοί μάς λένε πως ο Χάμζα παραμένει εσκεμμένα στη σκιά του αλ-Ζαουάχρι, ξέροντας πως δεν μπορεί ακόμα να τον υποσκελίσει. Το γεγονός εξάλλου ότι είναι ο γιος του μεγάλου ηγέτη δεν μπορεί από μόνο του να του εξασφαλίσει την αρχηγική θέση, ειδικά σε μια εξτρεμιστική κοινότητα αρκετά στελέχη της οποίας πολεμούν τον εχθρό εδώ και τρεις δεκαετίες.

Γεγονός είναι πάντως πως το όνομά του πουλάει και είναι ικανό να του εξασφαλίσει τη θέση του πρωτοσέλιδου σε Δύση και Ανατολή, κάνοντας τους ειδικούς να ξεψαχνίζουν κάθε λέξη του ψάχνοντας το επόμενο χτύπημα του ισλαμιστών παραστρατιωτικών. Εκείνος μιλά όμως αδιακρίτως για χτυπήματα κατά «εβραίων και σταυροφόρων», όπως έκανε και δέκα μέρες πριν από το χτύπημα στο Μάντσεστερ σε μια δεκάλεπτη ηχογράφηση που κυκλοφόρησε τόσο στα αραβικά όσο και τα αγγλικά.

Καμία συσχέτιση δεν εντοπίστηκε πάντως μεταξύ του χειρότερου τρομοκρατικού χτυπήματος της Βρετανίας την τελευταία δεκαετία και της αλ-Κάιντα, καθώς τη ζοφερή ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος Συρίας και Ιράκ.

Κι αν η αλ-Κάιντα έχει εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια από το ISIS, η Δύση φοβάται πως η κληρονομιά του Οσάμα θα χρησιμοποιήσει τον Χάμζα για την ηχηρή επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια της τρομοκρατίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ