Κόσμος

Μετά τον Κιμ παίρνει σειρά ο Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τρομοκράτες»

Σε οριστική ρήξη φαίνεται ότι  οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία, με τελευταίο επεισόδιο αυτό της λίστας  του  κατηγορητηρίου των Τούρκων «παλικαράδων»,  που έδρασαν με κλωτσιές και μπουνιές εναντίον ανυπεράσπιστων ατόμων στην οικεία του Τούρκου Πρέσβη στις ΗΠΑ πριν τρεις μήνες ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών..εντός και εκτός ΗΠΑ.  

https://youtu.be/lJPfxo1p-R0

https://youtu.be/JqMzMGOaCh0

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε ως  «σκανδαλώδη» την απόφαση των αμερικανικών αρχών να κατηγορήσει  δεκαεννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 15 σωματοφυλάκων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό αναφέρεται από το πρακτορείο Associated Press στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του περιστατικού του Μαΐου στην Ουάσιγκτον οι σωμαφύλακες του αυτό που έπραξαν ήταν  «την διασφάλιση της προστασίας του Προέδρου (Τουρκίας) από μια ομάδα μαχητών» , ενώ οι  αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

«Οι σωματοφύλακες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους ενάντια σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι αρχές των ΗΠΑ "υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες", αναφέρει ο ίδιος .

Όπως είναι γνωστό  στις  16 Μαΐου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον,  εκπρόσωποι των αρμενικών και κουρδικών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία πορεία διαμαρτυρίας, κατά της πολιτικής της Άγκυρας απέναντι στις μειονότητες στην Τουρκία.

Οι άνδρες της  προστασίας του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκαν με βίαιο και προκλητικό τρόπο στους διαδηλωτές, προσπαθώντας να τους διασκορπίσουν.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χωρίσουν τους διαδηλωτές και τους φρουρούς του Ερντογάν. Οι κατηγορούμενοι Τούρκοι σωματοφύλακες  σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία αντιμετωπίζουν  μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ μερικοί  κατηγορούνται για χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον διαδηλωτών.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε ένα ειδικό ψήφισμα, το οποίο επίσημα καταδίκασε τους Τούρκους σωματοφύλακες για σκληρή  επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι μετά τον Κιμ …σειρά θα έχει ο Ερντογάν ..ο οποίος θα χαρακτηριστεί από την δύση και τις ΗΠΑ ως « λίαν επικίνδυνος για την δημόσια ειρήνη και ασφάλεια», για αυτά που διαλαλεί περί «συνόρων της καρδιάς και οθωμανικές αυτοκρατορίες».

Έτσι είναι,  ότι δίνει αυτό θα «πάρει» ο σουλτάνος στο τέλος της ιστορίας . Άλλωστε πόσους «φίλους» νομίζει ότι θα έχει ακόμα ο Ερντογάν …αν συνεχίσει το προκλητικό παραλήρημα για δήθεν "τουρκικά" εδάφη σε Συρία, Αιγαίο, Βόσπορο, Κύπρο και «Τούρκους» στην Κριμαία ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ