Κόσμος

Συγκλονίζει το μεγαλύτερο από τα αδέλφια που βγήκε από τα συντρίμμια: «Αυτή την καταραμένη νύχτα, μας έσωσε ο Θεός»


«Την καταραμένη αυτή νύχτα είμαι βέβαιος ότι μας έσωσε το χέρι του Θεού. Τώρα, έμαθα πραγματικά να εκτιμώ την ζωή», είπε ο 11χρονος Τσίρο, το μεγαλύτερο από τα τρία αδερφάκια που έβγαλαν ζωντανά κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Ισκια της Ιταλίας οι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ο Τσίρο ήταν ο ήρωας της οικογένειας, εκείνος που την ώρα του σεισμού έσπρωξε τον 8χρονο αδερφό του Ματίας κάτω από το κρεβάτι και κατόπιν χτυπούσε τα ερείπια όπως μπορούσε για να τους ακούσουν οι πυροσβέστες. Μιλούσε μαζί τους και τους έλεγε την κατάσταση που επικρατούσε και βοήθησε να βγει πρώτος ο αδερφός του. Όταν δε, έμεινε μόνος του στα σκοτάδια, δεν έχασε το κουράγιο του και κατόρθωσε να βγει κι αυτός ζωντανός.

Έρευνα της εισαγγελίας για την δόμηση στην Ίσκια

Η εισαγγελία της Νάπολης είναι πιθανό να ξεκινήσει έρευνα για πολλαπλή εξ αμελείας ανθρωποκτονία και για πρόκληση καταστροφής εξ αμελείας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ίσκια, όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός τύπος. «Πρόκειται για μια πολυσύνθετη περίπτωση και χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση», δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai o αρχιεισαγγελέας της Νάπολης Τζοβάνι Μελίλο.

«Υπάρχει κοινωνικό κόστος, που είναι σαφές και σε αυτή την περίπτωση, το οποίο οφείλεται σε σοβαρά φαινόμενα όπως αυτό της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης», πρόσθεσε ο αρχιεισαγγελέας.

«Στο νησί της Ίσκια, 'ξεφύτρωναν' καινούργια σπίτια μέσα σε λίγες εβδομάδες», δηλώνει στο μεταξύ o Τζουζέπε Ματζάρα, ο τοπικός υπεύθυνος της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente.

«Σε όλο το νησί μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μια μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παράνομη», τόνισε επίσης ο Ματζάρα, σύμφωνα με τον οποίο «ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι ένα σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει σειρά καταρρεύσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ