Κόσμος

H Βόρεια Κορέα απειλεί να «εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ» σήμερα ή αύριο

Ο επικεφαλής του στρατού της Βόρειας Κορέας απειλεί να «εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ» σήμερα ή αύριο, σηματοδοτώντας τη λήξη του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος έλαβε τέλος σαν σήμερα πριν 64 χρόνια, στις 27 Ιουλίου του 1953.

Αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα προβλέπουν ήδη «μια ακόμη μεγάλη επίθεση του Κιμ Γιονγκ Ουν» πιθανότατα σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της επετείου της ιστορικής κατάπαυσης του πυρός.

Το βόρειο κράτος της Κορεατικής χερσονήσου χαρακτηρίζει την ημερομηνία ως «Ημέρα της Νίκης» κατά των ΗΠΑ, στον πόλεμο που διήρκησε από το 1950 έως το 1953.

nk kim binoculars

Η τελευταία λεκτική απειλή προήλθε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πακ Γιονγκ Σικ, παρά την πρόσφατη πρόταση για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών από τη Νότια Κορέα.

«Εάν οι εχθροί παρανοήσουν τη στρατηγική μας και επιμείνουν σε επιλογές προληπτικής πυρηνικής επίθεσης εναντίον μας, θα ξεκινήσουμε μια πυρηνική επίθεση στην καρδιά της Αμερικής ως την πιο αδυσώπητη τιμωρία, χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Πακ, όπως αναφέρει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA.

nintchdbpict0003170214321

Το απομονωμένο από τη Δύση κράτος συχνά επιλέγει να διεξάγει επιθετικές ενέργειες, κυρίως με δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων σε ιστορικές ημερομηνίες όπως η σημερινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στις 4 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ.

nintchdbpict000336515294 e1499237082688

Η επιτυχημένη δοκιμή ICBM ήταν η πρώτη του είδους της που πραγματοποιήθηκε από τον ηγέτη του ασιατικού κράτους, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει ορκιστεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα «σωρό από τέφρα».

 

Τα ICBM έχουν ελάχιστη εμβέλεια περίπου 5.500 χιλιομέτρων, αλλά μερικά έχουν σχεδιαστεί για να φτάνουν σε απόσταση έως και τα 10.000 χιλιόμετρα.

Οχήματα βαρέων μεταφορών εντοπίστηκαν από δορυφόρους να μεταφέρουν εξοπλισμό στην Kusong, στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ