Κόσμος

Τουρκική ντρίμπλα: Η Αγκυρα αγοράζει και το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα SAMP-T Aster 30 για το ΝΑΤΟ - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΑΜ

Ντρίμπλα Τουρκίας σε ΝΑΤΟ ώστε να πέσουν οι τόνοι μετά την οργισμένη αντίδραση ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Υπουργού Άμυνας, Τ.Μάτις. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τουρκικών, γαλλικών και ιταλικών εταιρειών για την ανάπτυξη «εθνικού συστήματος», το οποίο θα στηρίζεται στο σύστημα SAMP-T που αξιοποιεί επιχειρησιακά πυραύλους αναχαίτισης τύπου Aster!

Έτσι, οι τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες σε αυτήν την επιχειρηματική ένωση θα εργασθούν για να καθορίσουν το σύστημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τριών χωρών».

Δεν θα πρέπει όμως να αποκλείσουμε την αγορά του ίδιου του SAMP-T Aster 30 καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή "εθνικού συστήματος" είναι μεγάλος, οι τουρκικές απαιτήσεις πολλές και η οργή του ΝΑΤΟ για τους S-400 μεγάλη.

Ετσι ο Ερντογάν προσπαθεί με παραπλάνηση να πάρει και τα δύο συστήματα.

Ισως αν είμαστε τυχεροί "πουλήσει" ξανά τους Ρώσους για να πάρει μόνο SAMP-T Aster 30.

Πάντως η ντρίμπλα με το γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T Aster 30 Mamba δεν είναι καινούρια καθώς και παλαιότερα σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά την αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος FD-2000 (HQ-9), η Τουρκία είχε ρίξει ξανά στο τραπέζι το γαλλο-ιταλικό σύστημα.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας σε δεξίωση που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα για την «Ημέρα της Βαστίλης». λέγοντας ότι τουρκικές εταιρίες θα συνεργαστούν με την κοινοπραξία Eurosam, η οποία προωθεί το σύστημα στις διεθνείς αγορές.

Ο Ισίκ μάλιστα περιέγραψε τη συμφωνία ως εκ των σημαντικότερων που έχει συνομολογηθεί σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας. 

Το ευρωπαικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamb aβρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο. Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ. Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας. Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς σχολίασε αρνητικά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Τα συστήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν στην υπάρχουσα υποδομή του ΝΑΤΟ» σημείωσε ακόμη ο Μάτις προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον αυτής της αγοράς, γιατί τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα που θα αγοράσει δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με την αντιαεροπορική Άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο συστήματα δεν θα διασυνδεθούν ποτέ και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να εξετάσει πως θα διευθετήσει την εξέλιξη αυτή», είπε.

Σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει αυτήν την αγορά, ο Ματίς απάντησε:

«Είναι μια απόφαση της ίδιας της Άγκυρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ