Κόσμος

Στη Χίο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (εικόνες)


Επίσκεψη στο νησί της Χίου πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τον μητροπολίτη Χίου και βουλευτές του νησιού.  

Ο κ. Πάιατ συναντήθηκε επίσης με τον υπεύθυνο για τους Αμερικανούς πολίτες στο νησί.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη γενναιοδωρία πνεύματος που οι κάτοικοι έχουν δείξει από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αιτίων της.  Υποσχέθηκε να συνεχίσει την οικοδόμηση των σχέσεων που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ της Χίου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επισκέφτηκε, δε, το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου και επαίνεσε τη γενναιοδωρία εθελοντών και δωρητών που υποστηρίζουν την οργάνωση.  Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οργάνωση για τον ρόλο της στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών από την Ουκρανία, από την εμπόλεμη Μαριούπολη. Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει συνεργαστεί με την Κιβωτό του Κόσμου σε διάφορα προγράμματα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρέσβης Πάιατ ενημερώθηκε για θέματα μετανάστευσης στο νησί και άκουσε τις ανησυχίες των κατοίκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες -δωρίζοντας περισσότερα από 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Το οικονομικό έτος 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες δώρισαν επίσης απευθείας σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τις ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων στην περιοχή -41,5 εκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Κρίσης στην Ευρώπη, δύο εκατομμύρια δολάρια στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα και 800.000 δολάρια στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ελλάδα.

Ο πρέσβης Πάιατ περιηγήθηκε επίσης στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου και συναντήθηκε με παραγωγούς μαστίχας, για να πληροφορηθεί για τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις στην παραγωγή της εν λόγω καλλιέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ