Κόσμος

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν - Τινάζεται στον αέρα ο αγωγός TAP - Αναγνωρίζουμε τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ρωσικές πλάτεςΤου Ανδρέα Μουτζουρούλια

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε εξέλιξη με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η κατασκευή του Διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς δεχθήκαμε στην χώρα μας επίσημη επίσκεψη των εκπροσώπων της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια πράξη που ισοδυναμεί με αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους! Δύο 24ωρα πριν ο πρόεδρος της Ρωσίας. Β.Πούτιν, συναντούσε τον πρόεδρο της Αρμενίας...

Η κίνηση αυτή της Ελλάδας έρχεται μετά την επίσκεψη Κοτζιά στην Αρμενία και την στρατιωτική συμμαχία που σύναψε με την χώρα αυτή ενώ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί πλέον και στόχο της Ρωσίας η οποία στο νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της αναφέρει ρητά ότι ο κόσμος πλέον είναι πολυπολικός ενώ θα αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης σε περιοχές όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Να τονίσουμε σε αυτό ότι και η Τουρκία μας απείλησε με προσάρτηση των Κατεχομένων όπως αποκαλύψαμε στο άρθρο μας Ρωσία: «H Τουρκία ετοιμάζει δύο θανατηφόρα χτυπήματα στην Ελλάδα πριν το καλοκαίρι» .


Η αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξυπηρετεί τη Μόσχα γιατί τινάζεται στον αέρα ο αγωγός TAP μέσω γενικευμένης αστάθειας και πολεμικών επεισοδίων...Περίεργες συγκυρίες... Φαίνεται ότι από το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούνται 2 εξωτερικές πολιτικές ή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική όπως λέει και ο ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιάς... Μήπως στοχεύει η κίνηση αυτή στο να ακυρωθεί η πώληση των S-400 στη Τουρκία;

Το Αζερμπαϊτζάν απάντησε άμεσα και με τουρκικές "πλάτες" εγκαλεί την Ελλάδα γιατί επέτρεψε την είσοδο στην χώρα Αρμένιου αξιωματούχου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν μας φτάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με τους παραλογισμούς τους έχουμε τώρα και τα «πρώτα ξαδέρφια τους» που μας απειλούν....αίσχος.  

Ο Πρέσβης της Ελλάδα στο Μπακού Δημήτριος Τσούγκνας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την επίσκεψη των εκπροσώπων της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη χώρα και άκουσε τις προκλητικές αιτιάσεις των Αζέρων ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδο στην χώρα στους Αρμένιους , τόνισε προκλητικά ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Hixmet Hajiyev.

 «Ο πρέσβης της Ελλάδα στο Μπακού Δημήτριος Τσούγκνας  κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την επίσκεψη των εκπροσώπων του παράνομου καθεστώτος που υπάρχει στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν,  για  να  ακούσει τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν»,  δήλωσε ο Hajiyev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη είναι αντίθετη προς τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων, το οποίο έχουν υπογράψει τα  Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών το 2014.

«Ο πρέσβης της Ελλάδα στο Μπακού, δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και διαβεβαίωσε ότι η θέση της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν θα μεταφερθεί στη χώρα μας »,  δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η διπλωματική αποστολή του ΥΠΕΞ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Α. Mirzoyan ήταν προσωπική στην Ελλάδα και δεν είχε επίσημο χαρακτήρα .

Ως συνήθως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να «μαζέψει» την κατάσταση λες και πρέπει να απολογηθούμε στους Τούρκους , συγνώμη Αζέρους σε ποιους θα επιτρέπουμε την είσοδο στην χώρα μας.

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο (Βράζει το αντιτουρκικό τόξο- Eλλάδα-Αρμενία συμμαχία: «Ζήτω η Ελλάδα μας, η Μακεδονία μας, η Κύπρος μας, η Κωνσταντινούπολη… μας περιμένει!), αναφέραμε

Στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν με τίτλο «Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(Α.Π.Θ)ένας Αρμένιος φοιτητής, υπερασπίζεται με θάρρος την Ελληνικότητα της Κύπρου και της Μακεδονίας δείγμα του αναβρασμού που επικρατεί σε ένα αντιτουρκικό τόξο που δείχνει να μην έχει τέλος…

….δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβούν τα ίδια γεγονότα και όποτε χρειαστεί….το ίδιο ισχύει για τα αδέρφια μου τους Έλληνες,το ίδιο ισχύει για το ψευδοκράτος της Κύπρου,την ψευτοπροπαγάνδα των Σκοπίων,για την Μακεδονία,ζήτω η Ελλάδα μας,ζήτω η Αρμενία μας,ζήτω η Μακεδονία μας,η προπαγάνδα τους δεν θα περάσει ποτέ…όπως και η Κύπρος θα ελευθερωθεί,όπως και η Κωνσταντινούπολη μας περιμένει….”, δήλωσε το παλικάρι ο Αρμένιος φοιτητής. 

Να σημειώσουμε πως πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του αρμενικού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής και μίλησε για κοινό προαιώνιο εχθρό.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής και με δική του πρωτοβουλία το αρμενικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Απρίλιο του 2015 την γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μία σημαντική ευκαιρία για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας.

Η αντίδραση των Αζέρων στο ελληνικό ΥΠΕΞ ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι Τούρκοι και Αζέροι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα .

https://youtu.be/ctG7nRAgQkU?t=1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ