Κόσμος

Ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό διεξάγει το Ιράν

Το Ιράν άρχισε σήμερα ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, αλλά και τον Ινδικό ωκεανό, σύμφωνα με δηλώσεις διοικητή του ναυτικού. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και μετά.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για τη “σκλήρυνση” της αμερικανικής στάσης έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Τεχεράνη στις 29 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι το Ιράν παίζει με τη φωτιά κι αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τα ετήσια ναυτικά γυμνάσια του Ιράν, πραγματοποιούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου με γεωγραφικό προσανατολισμό προς τα βόρεια θαλάσσια τμήματα του Ινδικού ωκεανού. Στα σενάρια των ναυτικών ασκήσεων που υλοποιεί το ναυτικό του Ιράν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, αλλά και των απειλών της θαλάσσιας πειρατείας κατά εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Χαμπιντολάχ Σαγιαρί σε δηλώσεις του, στα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Ο θαλάσσιος χώρος διεξαγωγής των ναυτικών ασκήσεων του Ιράν, έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας με πετρέλαιο, καθώς από τη θαλάσσια αυτή περιοχή διακινούνται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σε ημερήσια βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ