Κόσμος

«Στόχος να αποδομήσουμε το κράτος» λέει ο Στήβεν Μπάνον, δεξί χέρι του Τραμπ

Πεζοναύτης, τραπεζικός επενδυτής, παραγωγός του Χόλιγουντ, σεναριογράφος, αρχισυντάκτης στο “Breitbart” και τώρα αρχιτέκτονας της πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Στήβεν Μπάνον, o άνθρωπος που οι αντίπαλοί του αποκαλούν «Darth Vader του Ντόναλντ Τραμπ» και «σκοτεινή πλευρά της δύναμης», εκφώνησε την πρώτη του δημόσια ομιλία αφότου το αφεντικό του ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα και τα λόγια του ηχούν σαν κήρυξη πολέμου στα ΜΜΕ.

«Αν νομίζετε ότι θα μας παραδώσουν τη χώρα χωρίς μάχη πλανάσθε πλάνην οικτράν», λέει ο σύμβουλος του Τραμπ με το βλέμμα στα media. «Κάθε μέρα, κάθε μέρα θα είναι μια μάχη.»

Στο συνέδριο του CPAC των Αμερικανών συντηρητικών κοντά στην Ουάσιγκτον ο Μπάνον υποσχέθηκε στους οπαδούς του Τραμπ ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει έναν μακροχρόνιο, σκληρό, καθημερινό «αγώνα» για να περάσει τις εθνικοσυντηρητικές αξίες της. Κι υπέθεσε ότι οι σχέσεις με τον Τύπο «θα χειροτερεύουν διαρκώς».

Τα ΜΜΕ είναι κατά της «εθνικο-οικονομικής ατζέντας» του προέδρου, υποστήριξε ο Μπάνον. Και χαρακτήρισε «αποφασιστική στιγμή στην αμερικανική ιστορία» και στην έναρξη της θητείας Τραμπ τον τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού, τη γνωστή TPP.

O Mπάνον σκιαγραφεί τα σχέδια του Τραμπ

Στη συνέχεια περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: ένας απ’ τους βασικότερους στόχους της είναι η ριζική αποδόμηση του κράτους. Οι άλλες δύο προτεραιότητες είναι το μεταναστευτικό και η εθνική ασφάλεια καθώς και ο τομέας του εμπορίου. Αλλά το σημαντικότερο, λέει ο Μπάνον, είναι η περικοπή του κράτους.

Με τον όρο «διοικητικό κράτος» ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του Τραμπ εννοεί ένα διασυνδεδεμένο σύστημα φόρων, κανονισμών και διεθνών συμφωνιών. Κατά την άποψή του αυτό στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη και παραβιάζει την προσωπική κυριαρχία. Στην ομιλία του είπε ότι τα μέλη του υπουργείου συμβουλίου επελέγησαν μ’ ένα συγκεκριμένο γνώμονα: «κι αυτός είναι η αποδόμηση».

Άγνωστο αν με τον όρο «αποδόμηση» που επέλεξε ο Μπάνον εννοεί την καταστροφή...

Τι εννοεί όμως όταν λέει «πολύ κράτος»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα για’ αυτόν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συζήτησή του με τον Γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Βίτιχ στην Ουάσιγκτον, περιέγραψε -σύμφωνα με το CNN- την Ε.Ε. ως «λανθασμένο θεσμό» κι είπε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση προτιμά τις διμερείς συνεργασίες με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη παρά με την Ένωση στο σύνολό της. Η συζήτηση έγινε μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στις Βρυξέλλες, όπου διαβεβαίωσε την Ε.Ε. για τη συνεργασία της Ουάσιγκτον...

«Μανιωδώς προσηλωμένος» ο Τραμπ στην τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων

Ο Μπάνον δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Τραμπ «είναι μανιωδώς προσηλωμένος» στην υλοποίηση όλων των προεκλογικών του υποσχέσεων.

«Όλες αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονταν στις ομιλίες του και θα πραγματοποιηθούν. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουν όλοι», είπε και πρόσθεσε: «Όσα ψέμματα έλεγαν τα ΜΜΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία και τη φάση μετάβασης της εξουσίας, άλλα τόσα λένε και σήμερα.»

Ο Μπάνον εμφανίστηκε στο συνέδριο του CPAC μαζί με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον 44χρονο Ρινς Πρίμπους, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του αφεντικού του, που έφερε ξανά στην εξουσία το κόμμα των Ρεπουμπλικανών και τους Συντηρητικούς. Και κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να διαψεύσει τα περί αντιπαλοτήτων μεταξύ των στενών συνεργατών του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι εργάζονται 17 ώρες την ημέρα στα γραφεία τους στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπάνον θεωρείται ένας απ’ τους συμβούλους του Τραμπ με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Λευκό Οίκο, η κινητήριος δύναμη πίσω απ’ την εθνικιστική ατζέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Έχει προκαλέσει πολλές φορές σάλο με τα λεγόμενά του, την τελευταία φορά όταν κάλεσε μέσω των ΝΥΤimes τα κυρίαρχα αμερικανικά ΜΜΕ «να το βουλώσουν»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ