Κόσμος

Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ μετά από έξι χρονιά

Μία μέρα μετά τον διορισμό Ισραηλινού πρέσβη στην 'Άγκυρα

Τα οικονομικά συμφέροντα που θα προκύψουν από την τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήταν η αιτία για να «ξεπαγώσουν» οι μεταξύ τους σχέσεις έξι χρόνια μετά το ιστορικό γεγονός «Μαβί Μαρμαρά».

Και η Άγκυρα διόρισε Πρέσβη στο Ισραήλ μόλις μία μέρα μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα. Τον διορισμό του Τούρκου πρέσβη, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρηση του για το Πακιστάν.

Η ύπαρξη πρεσβειών στις δυο χώρες δείχνει την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών, έξι χρόνια μετά το περιστατικό που έμεινε στην ιστορία ως “Μαβί Μαρμαρά” στη Λωρίδα της Γάζας.

Να θυμίσουμε ότι στις 31 Μαϊου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε τουρκικό πλοιάριο που είχε σκοπό να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, όπως είχε ισχυριστεί η τουρκική πλευρά. Αυτό το επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο 10 άτομα, “πάγωσε” τις σχέσεις των δυο χωρών για τα επόμενα χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο έγιναν αρκετές προσπάθειες και από τις δυο πλευρές προκειμένου τα δυο κράτη να αναθερμάνουν τη σχέση τους.

Η πρώτη δημόσια δήλωση περί αποκατάστασης των σχέσεων έγινε τον περασμένο Ιούνιο όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε, από τη Ρώμη, την ύπαρξη συμφωνίας με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι μεταξύ τους συζητήσεις σχετικά με το έργο της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες επαφές που είχαν οι δυο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν αποτέλεσμα της προεργασίας που έγινε κατά τη διεξαγωγή του 23ου Παγκόσμιου Συνέδριου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολης στις 13 Οκτωβρίου. Τότε οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ και Τουρκίας, Γιουβάλ Στέινιτζ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ μίλησαν για τη σύσταση μηχανισμού διμερούς ενεργειακού διαλόγου και την προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Συριακός Στρατός
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεφτιλίζονται οι Τούρκοι στη Συρία: Λιποτακτούν οι τζιχαντιστές μισθοφόροι - Του συλλαμβάνει στα σύνορα ο τουρκικός στρατός

Ανακατέλαβε νέες περιοχές νοτιοανατολική Ιντλίμπ ο Συριακό Στρατός - Εντατικοποιούνται οι επιχειρήσεις τις επόμενες...