Κόσμος

H Τουρκία Εισβάλλει στη Συρία για να Σταματήσει τους Κούρδους

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ήταν αναμενόμενο και θέμα χρόνου οι Τούρκοι να εισβάλλουν στην Συρία προκειμένου να σταματήσουν τα σχέδια και τις επιτυχίες των Κούρδων, που μέσω του αγώνα τους εναντίον του ΙΚ, προσπαθούν να ενώσουν τις περιοχές της Β. Σύριας υπό τον έλεγχο τους, ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν αυτονομία και Κουρδικό κράτος.

Πλέον οι Τούρκοι και μετά την συμμαχία τους με την Ρωσία έχουν βρει την καλύτερη ευκαιρία να χαλάσουν τα σχέδια των Κούρδων. Βέβαια προτάσσουν στην επιχείρηση τους αυτή τον αγώνα κατά του ΙΚ, αλλά και την ενότητα της Συριακής επικράτειας, ώστε να μην έχουν την αντίδραση των ΗΠΑ. Απώτερος πάντα στόχος τους να δημιουργήσουν μια απαγορευμένη ζώνη στα σύνορα τους με την Συρία, υπό τον έλεγχο διεθνών δυνάμεων, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στους Κούρδους, τουλάχιστον στη περιοχή αυτή που ενδιαφέρει την Τουρκία, να ιδρυθεί κουρδικός αυτόνομος θύλακας  ή κράτος.

Έτσι, πριν από λίγο ξεκίνησαν τα τουρκικά τανκ να κατευθύνονται στη Συρία έπειτα από τον καθαρισμό του περάσματος από εκσκαφείς. Η είσοδος των τανκ στη Συρία πραγματοποιείται σε ζωντανή μετάδοση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν ότι σε λίγο τα τανκ θα βρίσκονται στην πόλη Τζεραμπλούς.

Προηγήθηκε βέβαια βομβαρδισμός από την τουρκική αεροπορία και τις συμμαχικές δυνάμεις ενώ στις 4.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός με ολμοβόλα και ρουκέτες για μιάμιση ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες ότι μπήκαν στην Συρία και άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Πριν από λίγο το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο με ανακοίνωση του επιβεβαίωσε την επιχείρηση αναφέροντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις αεροπορίας των συμμαχικών δυνάμεων ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Τζεραμπλούς της Συρίας με στόχο την εκκαθάριση από το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται στρατιωτικές πηγές, μέσα σε 1 ώρα και 45 λεπτά που διήρκεσε η πρώτη επιχείρηση χτυπήθηκαν 63 στόχοι με όλμους και έγιναν 224 χτυπήματα με ρουκέτες. Η επιχείρηση αυτή ολοκληρώθηκε στις 5.45 και στις 6.08 ξεκίνησε βομβαρδισμός από αεροπορικές δυνάμεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τζεραμπλούς.

Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού μπήκαν σε συριακό έδαφος ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες αυτές. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να ανοιχτεί πέρασμα για είσοδο των χερσαίων δυνάμεων. Υπάρχουν μάλιστα και οι πρώτες εικόνες εκσκαφέων οι οποίοι εργάζονται για να ανοίξουν πέρασμα.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου η συγκεκριμένη επιχείρηση να έχει επιτυχία, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η τελευταία της ευκαιρία να ανακόψει τους Κούρδους στην περιοχή, οι οποίοι μετά τις τελευταίες τους επιτυχίες στην Χασάκα και την Μανμπίγ, έχουν αποκτήσει τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα και η Τζεραμπλούς αποτελεί πλέον σημαντικό σταθμό για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δείτε σχετικό Βίντεο με τους Βομβαρδισμούς στη Τζεραμπλούς

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...