Κόσμος

Επιθέσεις του PKK στην Κερασούντα και στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου - Επιστρατεύει 750 εθελοντές πολιτοφύλακες η Άγκυρα

Το PKK τροποποιεί την στρατηγική του και αρχίζει επιθέσεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου με στόχο να να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.

Σύμφωνα με το pontos-news.gr πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις του PKK στην περιοχή του Πόντου.

Στη μια, οι Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε αγωγό παροχέτευσης, σε φράγμα που βρίσκεται στο Κιουρτούν, του νομού Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανά), προκαλώντας καταστροφές.

Μετά την επίθεση ακολούθησε μικρής κλίμακας συμπλοκή μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην άλλη επίθεση, ομάδα Κούρδων επιτέθηκε στο σταθμό της στρατοχωροφυλακής της ορεινής κωμόπολης Τσάλνταγ, που βρίσκεται νότια της Κερασούντας και ανατολικά της Πουλαντζάκης.

Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα, από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής του σταθμού, ανθυπασπιστής Ζαφέρ Τσαλισκάν.

Για το λόγο αυτό 750 εθελοντές πολιτοφύλακες έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στην Κερασούντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι υποψήφιοι εθελοντές δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στο PKK, μετά από αρκετές επιθέσεις που οργάνωσε το τελευταίο στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι η επαρχία της Κερασούντας βρίσκεται εκτός του συνήθους πεδίου δράσης του PKK.
«Αγαπάμε την χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και το έδαφός μας. Γι’ αυτό θέλουμε να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες που επιδιώκουν να διασπάσουν την χώρα μας», δήλωσε ένας από τους εθελοντές, προσθέτοντας ότι οι μαχητές του PKK έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να διεισδύσουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε.
Οι εθελοντές ξεκίνησαν την υπηρεσία τους τον Απρίλιο, αφού εκπαιδεύτηκαν για έναν μήνα στην χρήση όπλων.
Το συγκεκριμένο σύστημα εθελοντισμού ιδρύθηκε το 1924, έχοντας ως σκοπό να μεριμνήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για την δική τους ασφάλεια και έμεινε ουσιαστικά αδρανές μέχρι το 1980, οπότε και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λόγω της εμφάνισης του PKK.

Παράλληλα στην περιοχή Guroymak της ανατολικής επαρχίας Bitlis, κατασχέθηκαν περίπου 600 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών, πρώτες ύλες για την παρασκευή τους καθώς και 580 κιβώτια με πυρομαχικά, τα οποία ήταν θαμμένα στο έδαφος σύμφωνα με αναφορά της 16ης Μαΐου.
Εντωμεταξύ 500 συνολικά στρατιώτες της διοίκησης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων γνωστοί ως «Bordo Bereliler», έχουν αναπτυχθεί στην οροσειρά του Άμανος της επαρχίας Χατάι, με αποστολή την σύλληψη δύο μαχητών του PKK και συγκεκριμένα του διοικητή Seyithan Sinet και του υποδιοικητή Ibrahim Sengul.

Σύμφωνα με την daily Sabah, οι δύο άνδρες είχαν υπό τις διαταγές τους μία ομάδα 70 με 80 μαχητών του PKK.
Οι 42-χρονοι Sinet και Sengul, με κωδικές ονομασίες Vedat και Bedrettin αντίστοιχα, βρίσκονται ψηλά στην λίστα καταζητούμενων του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών το οποίο προσφέρει μέχρι 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες αμοιβή σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη τους.
Συνολικά αναπτύχθηκαν 8 ομάδες Bordo Bereliler , στην ορεινή περιοχή όπου σκοτώθηκε λοχαγός του τουρκικού στρατού, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος σε βραχώδη περιοχή κατά την κοινή επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας.

Αν στην Ελλάδα υπήρχε εθνική ηγεσία τότε με πολύ απλές κινήσεις η σπίθα της εξέγερσης στην Τουρκία θα είχε εξαπλωθεί παντού...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ