Κόσμος

Γάλλος Ταξίαρχος Τοποθετείται Υποδιοικητής σε Βρετανική Μεραρχία !!!!!!!!!! – Οι Μικροί της Ευρώπης θα Παραδώσουν τα Όπλα …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πραγματικά αυτό που συνέβει στον Αγγλικό και Γαλλικό στρατό δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το πιστέψουμε. Είναι η πρώτη φορά που Βρετανός θα ασκεί διοίκηση σε Γαλλικές Μονάδες και αντίστοιχα Γάλλος σε Βρετανικές. Δεν αφορά κάποιες πολυεθνικές δυνάμεις αλλά αμιγώς Βρετανικές και Γαλλικές. Δηλαδή σα να λέγαμε να έρθει Βέλγος να διοικήσει το Β Σώμα Στρατού !!!!!!!! Πολύ προχωρημένο και περίεργο ταυτόχρονα γιατί σίγουρα όλα αυτά αποτελούν πρότυπα για άλλες εξελίξεις …

Έτσι ένας Γάλλος Ταξίαρχος θα τοποθετηθεί Υποδιοικητής Βρετανικού Σχηματισμού  για πρώτη φορά, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Η κίνηση αυτή  είναι μέρος ενός προγράμματος ανταλλαγών με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών. Ο Γάλλος αξιωματικός που θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα θα ξεκινήσει την αποστολή του τον Απρίλιο στην 1η Βρετανική Μεραρχία, ενώ στα πλαίσια της ανταλλαγής, ο Βρετανός Συνταγματάρχης Nick Nottingham θα αναλάβει έναν παρόμοιο ρόλο στο γαλλικό στρατό.

Ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, «Αυτή και επί πλέον 17 ακόμα τέτοια είδη ανταλλαγών τοποθετήσεων  μεταξύ των γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων αποδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση για την παροχή ασφάλειας στο εσωτερικό  και στο εξωτερικό». Ο Γάλλος αξιωματικός θα είναι ένας από τους δύο υποδιοικητές  της μεραρχίας. Η τοποθέτηση του Γάλλου αξιωματικού θα γίνει σύμφωνα με μια συνθήκη του 2010 που είχε ως στόχο την προώθηση στενότερων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία (του 2010), σύμφωνα με την Telegraph, υπεγράφη από τον τότε Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τον  Ντέιβιντ Κάμερον. Προβλέπει την ανταλλαγή και τη συγκέντρωση υλικών και  εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, της αμοιβαίας πρόσβασης στις αγορές της άμυνας της κάθε χώρας, καθώς και τη βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις περίπου 60 Γάλλοι αξιωματικοί σε όλο το φάσμα των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε ότι αφορά βέβαια την διοικητική εμπειρία, υπάρχει και η πριν ένα χρόνο τοποθέτηση ενός Αμερικανού Ταξίαρχου στη θέση υποδιοικητή  της 3 ης Μεραρχίας. Μιλώντας ο ίδιος, ο Michael Tarsa για αυτό είπε ότι ήταν μια «τιμή» να του  δοθεί αυτός ο ρόλος. Για το θέμα αυτής της εμπειρίας με τους Αμερικανούς ένας ανώτερος Βρετανός αξιωματικός είπε: «Κάθε φορά που θα συνεργασθεί κάποιος με Αμερικανούς, αυτοί λόγω του μεγέθους τους, είναι πάντα ο ελέφαντας και εμείς είμαστε πάντα το ποντίκι. Δεν έχει σημασία πόσο ευγενικοί είναι, είναι πολύ σαφές ποιος είναι στην εξουσία», «Ανακαλύψαμε όμως ότι συνεργαζόμενοι  με τους Γάλλους, που είναι παρόμοιου μεγέθους με εμάς και που οι δυο μας έχουμε φτιάξει αυτοκρατορίες, απλά φαίνεται να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Το εμπόδιο της γλώσσας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζαμε».

Θεωρούμε πολύ προχωρημένα όλα αυτά τα σενάρια. Είναι εντυπωσιακό το θέμα ότι πλέον σιγά- σιγά η Ευρώπη κινείται και για στρατιωτική ενοποίηση, τουλάχιστον αυτό είναι το στίγμα που μας δίνουν αυτές οι συμφωνίες σε επίπεδο ισχυρών της Ευρώπης. Είναι προφανές ότι ένας κυρίαρχος πυλώνας των κρατών που είναι η εθνική τους άμυνα σχεδιάζεται να φύγει από τα χέρια τους που θα σημάνει και την πλήρη παράδοση στις ορέξεις των ισχυρών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ