Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου. Στην υπόθεση αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τους ελέγχους που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίμαχη ιατρική πράξη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο ιατρείο όπου φέρεται να έγινε η συγκεκριμένη πράξη, εξηγώντας ότι διαθέτει άδεια λειτουργίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ως παθολογικό ιατρείο και συστεγάζεται με γιατρό παθολόγο.
«Χθες θελήσαμε να ελέγξουμε αυτό το ιατρείο, το οποίο από τον Ιατρικό Σύλλογο έχει πάρει άδεια παθολογικού ιατρείου, συστεγαζόμενο με γιατρό παθολόγο. Προφανώς σε ένα παθολογικό ιατρείο γίνονται παθολογικές εξετάσεις και θεραπείες», είπε ο κ. Πατούλης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, εφόσον στον χώρο υπήρχε εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για διαφορετικού τύπου ιατρικές πράξεις και οι οποίες δεν προβλέπονται για ένα παθολογικό ιατρείο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτές πραγματοποιούνταν νόμιμα.
«Αν εκεί υπήρχαν θέματα και, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, μηχανήματα τα οποία μπορεί να έκαναν άλλες πράξεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν σε παθολογικό ιατρείο, όπως η πλασμαφαίρεση, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε.
Δεν είχε δηλωθεί άδεια για πλασμαφαίρεση
Ερωτηθείς ειδικότερα σχετικά με το εάν το συγκεκριμένο ιατρείο είχε άδεια για τη διενέργεια πλασμαφαίρεσης, ο Γιώργος Πατούλης ήταν σαφής ότι δεν υπήρχε τέτοια άδεια.
«Αν μιλάμε ότι κάνει πλασμαφαίρεση με μηχάνημα, προφανώς δεν μπορεί να γίνεται σε ένα τέτοιο ιατρείο. Δεν είχε δηλωθεί», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, ούτε το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε δηλωθεί.
Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιχείρησε από το προηγούμενο βράδυ να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα μετέβαινε στο ιατρείο για να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο.
«Προφανώς δεν έχει δηλωθεί και γι’ αυτό ακριβώς εμείς αυτό το οποίο επιδιώξαμε χθες το βράδυ ήταν επιτροπή να συγκροτηθεί επειγόντως και να μεταβεί εκεί στον χώρο», είπε.
Ωστόσο, η διαδικασία δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς ο χώρος είχε ήδη αποκλειστεί από την Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση. «Δυστυχώς η Αστυνομία, και σωστά πιθανόν, είχε κλειδώσει γενικότερα όλο αυτόν τον χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέα αυτοψία από τον Ιατρικό Σύλλογο
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΙΣΑ, για τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης είχε προγραμματιστεί νέα αυτοψία από επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο ιατρικός εξοπλισμός που υπήρχε στον χώρο και να συγκριθούν τα ευρήματα της αυτοψίας με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο του ιατρείου.
Ο Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε, τέλος, και σε προηγούμενο έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο ιατρείο το 2025, σημειώνοντας ότι τότε δεν είχε διαπιστωθεί η παρουσία μηχανήματος πλασμαφαίρεσης.