Κοινωνία

Όλα λάθος στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα από όλη την ΕΕ

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Κρήτη, Πάρο και Πόρτο Γερμενό ανέδειξαν σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για καθυστερήσεις, ελλιπή προετοιμασία, καμένο πυροσβεστικό υλικό και τεράστιες οικολογικές και υλικές καταστροφές.

Τα Δεδομένα των Καταστροφών

Κρήτη: Τιτάνια μάχη με τεράστια μέτωπα (όπως στο Ρέθυμνο και την Πρέβελη), όπου κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές και ερωτηματικά για τα μέτρα προστασίας.

Πάρος: Σοβαρό πλήγμα από δασική πυρκαγιά που δοκίμασε τις αντοχές των τοπικών δυνάμεων και ανέδειξε την ευπάθεια των νησιών σε συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Πόρτο Γερμενό: Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο με καμένα σπίτια, ακινητοποίηση και καταστροφή πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από Λιμενικό και Πυροσβεστική.

Τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus (EFFIS) επιβεβαιώνουν πλήρως την τραγική εικόνα της χώρας, καθώς η Ελλάδα καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά με την έκτασή της.

Η πραγματικότητα των αριθμών αποτυπώνει το μέγεθος της περιβαλλοντικής και κρατικής κρίσης. Από το 2019 έως σήμερα, οι καμένες εκτάσεις προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια στρέμματα, γεγονός που αντιστοιχεί περίπου στο 3,8% της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας.

Μαύρα Ρεκόρ (2021 & 2023):

Το 2021 (με την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια να κατακέει  520.000 στρέμματα) και το 2023 αποτέλεσαν τις πιο εφιαλτικές χρονιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φωτιά στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς το 2023, με περισσότερα από 900.000 καμένα στρέμματα, καταγράφηκε επίσημα ως η μεγαλύτερη και χειρότερη μεμονωμένη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρέχουσα χρονιά (2026)  συνεχίζει την καταστροφική τάση. Ενδεικτικά, οι πρόσφατες πυρκαγιές του Ιουλίου στο Νότιο Ρέθυμνο της Κρήτης μετέτρεψαν σε στάχτη περίπου 45.000 στρέμματα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ενεργοποιώντας ξανά το σύστημα ταχείας χαρτογράφησης Copernicus.

Δομικές Αδυναμίες & Πυρκαγιές «Έκτης Γενιάς»

Οι αναλύσεις των ειδικών και τα στατιστικά δεδομένα του Πυροσβεστικού Σώματος αναδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο το οποίο οι αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν για αυτό καίγονται δάση ολόκληρα και εκατοντάδες οικίες.

Το πρόβλημα ξεκινά με την ανεπάρκεια στην πρόληψη των πυρκαγιών. Παρά τις εξαγγελίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ), το βάρος ρίχνεται σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή, αφήνοντας τα δάση ανοχύρωτα και χωρίς καθαρισμούς.

Επικρατεί το Φαινόμενο της Mega-φωτιάς 

Από το 2000 έως σήμερα, ο αριθμός των πυρκαγιών που ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα αυξάνεται σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι όταν μια φωτιά ξεφύγει από το στάδιο της αρχικής προσβολής, ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να τη διαχειριστεί.

Επίσης η κλιματική κρίση φέρνει την Ευρώπη  αντιμέτωπη με πυρκαγιές «έκτης γενιάς», οι οποίες αναπτύσσουν ακραία θερμικά φορτία, δημιουργούν δικό τους μικροκλίμα και κινούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των κλασικών εναέριων και επίγειων μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς αριθμοί σε μια οθόνη, αλλά η μόνιμη αλλοίωση του μικροκλίματος της χώρας (ενδεικτικά, έχει καεί ήδη το 1/3 των δασών της Αττικής τα τελευταία 7 χρόνια), η βιβλική καταστροφή της βιοποικιλότητας και η τεράστια οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση των πληγεισών περιοχών θα μας οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα σε μερικά μόνο χρόνια, αλλά τότε θα είναι αργά για δάκρυα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ