Κοινωνία

Καλύτερη η εικόνα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο: Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις - Σύλληψη 76χρονου

Μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αλλαγή στο εφιαλτικό σκηνικό της πύρινης λαίλαπας άρχισε να καταγράφεται με το πρώτο ξημέρωμα στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε από το βράδυ του Σαββάτου, παρουσιάζει πλέον σαφώς βελτιωμένη εικόνα. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η κινητοποίηση των αρχών παραμένει στο κόκκινο, καθώς υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες ενεργές εστίες σε διάφορα σημεία, γεγονός που επιβάλλει τη συνεχή επαγρύπνηση και την πλήρη εξάλειψή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης έχει στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση στο πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 52 οχήματα, καθώς και 5 πεζοπόρα τμήματα, έχοντας παράλληλα την πολύτιμη συνδρομή πολυάριθμων εθελοντών. Από νωρίς το πρωί, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά από τον αέρα, όπου δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν αδιάκοπες ρίψεις νερού, προσπαθώντας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο όλα τα εναπομείναντα μέτωπα.

Βαρύς ο απολογισμός των υλικών ζημιών

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς είναι δραματικές, καθώς οι φλόγες προσέγγισαν με απειλητικό τρόπο οικιστικές περιοχές. Αυτό κατέστησε αναγκαία την άμεση εκκένωση κατοικημένων ζωνών για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών. Η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και υποδομές, καθώς έγινε παρανάλωμα του πυρός μια εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης, ενώ σοβαρά πλήγματα δέχθηκε και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων. Επιπλέον, έχουν ήδη καταγραφεί ποικίλου βαθμού ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και βασικές υποδομές.

Τοξικός καπνός πάνω από την πόλη

Η κατάσταση στη μονάδα ανακύκλωσης υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, η καύση υλικών όπως πλαστικά και χαρτιά, σε συνδυασμό με τους βορειοδυτικούς ανέμους, μετέφερε επικίνδυνους καπνούς προς τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, επιβεβαίωσε την καταστροφή σπιτιών και βιοτεχνιών, επισημαίνοντας ότι για την απομάκρυνση ορισμένων πολιτών που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις ιδιοκτησίες τους χρειάστηκε η δραστική επέμβαση της αστυνομίας.

Τραυματισμοί πυροσβεστών και σύλληψη

Η αυτοθυσία των ανθρώπων της πρώτης γραμμής είχε βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Συνολικά τέσσερις πυροσβέστες διακομίστηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με τους δύο εξ αυτών να εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών. Όσον αφορά τα αίτια, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 76χρονου άνδρα. Ο ηλικιωμένος κατηγορείται ως υπαίτιος, καθώς η πυρκαγιά φέρεται να προκλήθηκε από σπινθήρες του οχήματός του κατά τη διάρκεια επικίνδυνης οδήγησης. Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον του εισαγγελέα για τις περαιτέρω νομικές διαδικασίες.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

«Άμεση ήταν η εξιχνίαση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου, σε περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη στιγμή, για τη διερεύνηση και την άμεση εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς, μετέβη στη Θεσσαλονίκη ειδικό κλιμάκιο έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) Θεσσαλονίκης στις έρευνες.

Μετά από μεθοδική έρευνα, συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων, καθώς και την εξέταση μαρτυρικών καταθέσεων, επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή ημεδαπού, ηλικίας 76 ετών, ο οποίος είχε αρχικά προσαχθεί ως βασικός ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης και την ομολογία του, ο 76χρονος προκάλεσε την πυρκαγιά όταν προέβη σε επικίνδυνη συμπεριφορά με το όχημά του, προκαλώντας σπινθήρες που είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωσή της. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε επίσης ότι παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις μέθης. Ο ανωτέρω συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς και οδηγείται ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

Η άμεση κινητοποίηση και η συντονισμένη δράση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και του Α.Κ.Α.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης οδήγησαν στην ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου έως και τη 01:00 της 5ης Ιουλίου 2026, έχουν επιβληθεί συνολικά 516 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 629.272,80 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 158 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από τις οποίες οι 145 (91,77%) αφορούν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από αμέλεια και οι 13 (8,23%) από πρόθεση.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διενεργώντας εντατικούς ελέγχους και προχωρώντας άμεσα στην απόδοση ευθυνών όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Η τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας και η αποφυγή εργασιών ή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν σπινθήρες ή ανάφλεξη αποτελούν βασική προϋπόθεση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των πολιτών».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ