Κοινωνία

Στα χέρια της αστυνομίας κύκλωμα παράνομης διακίνησης φρέον από την Αλβανία

Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα λαθρεμπορίας κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές της Καστοριάς, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ψυκτικού αερίου (φρέον) από την Αλβανία προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 28ης Μαΐου, συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί ηλικίας 38, 41 και 43 ετών και δύο Έλληνες, ένας 41χρονος άνδρας και μία 40χρονη γυναίκα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος εισήγαγαν παράνομα στη χώρα φιάλες φρέον χωρίς τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων δασμών και φόρων, προκαλώντας οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την εισαγωγή τους, οι φιάλες διακινούνταν στην ελληνική αγορά με σκοπό την πώληση.

Πάνω από 82.000 ευρώ η αξία

Οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο οχήματα που κινούνταν ύποπτα σε περιοχές της Καστοριάς. Σε έρευνα που ακολούθησε σε φορτηγό ιδιωτικής χρήσης βρέθηκαν 234 μεταλλικές φιάλες που περιείχαν φθοριούχο ψυκτικό αέριο, συνολικού βάρους 2 τόνων και 418 κιλών. Η εμπορική τους αξία εκτιμάται σε περίπου 82.237 ευρώ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δεύτερο επιβατικό όχημα λειτουργούσε υποστηρικτικά, διευκολύνοντας τη μεταφορά του παράνομου φορτίου.

Από τις έρευνες κατασχέθηκαν συνολικά οι 234 φιάλες φρέον, δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους, χρηματικά ποσά σε ευρώ και αλβανικά λεκ, καθώς και πέντε κινητά τηλέφωνα.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη δύο αλλοδαπών μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το φερόμενο ως αρχηγικό στέλεχος που φέρεται να οργάνωνε την παράνομη εισαγωγή και διανομή των φιαλών στην Ελλάδα.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ