Κοινωνία

Δίκη Τεμπών: Νέα πυρά για τη δικαστική διαδικασία – «Να είναι όλοι οι κατηγορούμενοι παρόντες», το ξέσπασμα της Άλμα Λάττα

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της δίκης για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους νομικούς εκπροσώπους να θέτουν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία και τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Αμέσως μετά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων και πριν ολοκληρωθεί το στάδιο των νομιμοποιήσεων, τον λόγο πήρε ο δικηγόρος κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της δίκης, σημειώνοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η δίκη δεν πληρεί τις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και της εφαρμογής του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια παρενέβη η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για στοχοποίηση σε βάρος της, ενώ ο κ. Λουκάς Αποστολίδης έθεσε ζήτημα σχετικά με την παρουσία αστυνομικών σε θέσεις που, όπως υποστήριξε, προορίζονται για τους κατηγορούμενους, ζητώντας την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με το larissanet από την πλευρά της έδρας επισημάνθηκε ότι η επόμενη δικάσιμος θα οριστεί μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες διαρρύθμισης στην αίθουσα.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας για ηθική βλάβη, που αφορά τον σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, τους σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, καθώς και τον προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος.

Η διαδικασία της δίκης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η παρέμβαση της Άλμα Λάττα

Κατά την άφιξή της στον χώρο, η Άλμα Λάτταμητέρα της αδικοχαμένης Κλαούντιας, απηύθυνε δημόσια έκκληση για την παρουσία όλων των κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα, επιμένοντας στην ανάγκη απόδοσης ευθυνών.

«Θέλω όλους τους κατηγορούμενους στις καρέκλες τους», ανέφερε.

Η ίδια, εμφανώς φορτισμένη, υπογράμμισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνοντας: «Θέλω να βλέπω όλους τους κατηγορούμενους καθισμένους στις καρέκλες. Να ακούσουν τις κατηγορίες και να δουν σε αυτές τις μανούλες τι κακό έχουν κάνει σε όλες αυτές τις οικογένειες, που θα είμαστε σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας καταστραμμένοι, με μισή καρδιά, να τραβάμε αυτόν τον Γολγοθά».

Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθείες αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας, ζητώντας να λογοδοτήσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών: «Θέλω να φέρω τον κύριο Καραμανλή μπροστά στο φυσικό δικαστή. Να δικαστεί για αυτή την τραγωδία. Ήταν υπεύθυνος, ήξερε και δεν έκανε τίποτα να το σταματήσει. Είχε τόσες επιστολές από τους μηχανοδηγούς και δεν έκανε τίποτα να μας προστατέψει».

Η μητέρα της Κλαούντιας αναφέρθηκε και στην πορεία της ανάκρισης, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις για ελλείψεις στη δικογραφία και διαχείριση κρίσιμων στοιχείων. Όπως τόνισε: «Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας τρία χρόνια τώρα. Είχαν όλα τα στοιχεία, όλα τα βίντεο στα χέρια τους και δεν μπήκαν καν στη δικογραφία. Θέλουμε μαζί με τους δικηγόρους μας να φέρουμε τα στοιχεία από την αρχή, να λάμψει η αλήθεια».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η δίκη διεξάγεται με τις περισσότερες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που έχουν σημειωθεί στη Μεταπολίτευση

Με ιδιαίτερα «σκληρή» γλώσσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Λάρισα, κάνοντας λόγο για συστηματική υπονόμευση της δικαστικής διαδικασίας.

Η δικηγόρος κατήγγειλε μεθοδεύσεις που, όπως είπε, στόχο έχουν τη συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε τη δήλωσή της υπογραμμίζοντας τις θεσμικές παρατυπίες που, κατά την ίδια, σημειώνονται στη διαδικασία. «Κάποιοι έχουν επιτύχει η δίκη για το έγκλημα των Τεμπών να διεξάγεται με τις περισσότερες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση αλλά και νωρίτερα» σημείωσε αρχικά.

Υποστήριξε μάλιστα ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται εκείνοι που φοβούνται την αποκάλυψη της αλήθειας: «Αυτοί που το πέτυχαν αυτό είναι εκείνοι ακριβώς που δεν θέλουν η αλήθεια να αποκαλυφθεί και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή. Δυστυχώς σε αυτή τη φοβερή υπονόμευση της διαδικασίας συμπράττουν και φορείς που θα έπρεπε να υπερασπίζονται τη δημοσιότητα της δίκης».

Στηλίτευσε επίσης τον περιορισμό της πρόσβασης στους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για «αστυνομικό έλεγχο και βία προς πολίτες και συγγενείς».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην προσωπική επίθεση που, όπως καταγγέλλει, δέχεται λόγω της δράσης της στην υπόθεση. «Προσέρχομαι στη δίκη αυτή έχοντας απέναντί μου μια πρωτοφανή στοχοποίηση από την κυβέρνηση, από επίορκους δικαστές, αλλά και από πρόθυμους υποστηρικτές μιας άκρατης λασπολογίας και χυδαιολογίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, θεωρεί πως στόχος είναι να στερηθεί από τις οικογένειες των θυμάτων η νομική τους εκπροσώπηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «Το καθήκον του δικηγόρου είναι ιερό. Δεν είναι συνετό κάποιοι να νομίζουν ότι θα υπαναχωρήσουμε με απειλές, λασπολογία και επίδειξη εξουσίας. Δεν θα μας αποτρέψουν από την άσκηση των καθηκόντων μας».

Χρήστος Βλάχος: Έχει ενδιαφέρον η υποστήριξη κατηγορίας του Δημοσίου σε βάρος του εαυτού του

Για την τέταρτη δικάσιμο της μεγάλης δίκης των Τεμπών μίλησε, προσερχόμενος στο κέντρο «Γαιόπολις» ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του αδικοχαμένου Βάιου.

Ο κ. Βλάχος στάθηκε αρχικά στη στάση που πρόκειται να κρατήσει το Δημόσιο κατά τη διάρκεια της δίκης. «Ήρθαμε τέταρτη μέρα για τη δίκη, να δούμε τώρα το ενδιαφέρον θα έχει η υποστήριξη κατηγορίας που θα κάνει το δημόσιο εις βάρος του εαυτού του, δεν ξέρω τι θα δούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της κατάστασης.
Ερωτηθείς για τον θάνατο του ελεγκτή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τις πιθανές προεκτάσεις του, ο κ. Βλάχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο να υιοθετήσει τέτοια σενάρια. «Εντάξει, προβληματισμός να υπάρχει για την αιτία θανάτου; Όχι, δεν νομίζω τώρα, εντάξει, ας μην κάνουμε υπερβολές» σχολίασε.

Σχετικά με το υλικό που κυκλοφόρησε, ο κ. Βλάχος διευκρίνισε πως το πιο κρίσιμο κομμάτι είναι ήδη γνωστό στις οικογένειες. «Το ένα βίντεο είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια, αυτή η συρραφή των δύο βίντεο με την έκρηξη που δείχνει. Εκεί μας δείχνει ξεκάθαρα τα ηλεκτρικά τόξα και τη ζημιά που κάνανε σε όλη την ιστορία με την έκρηξη και αυτά. Είναι πεντακάθαρο το βίντεο» τόνισε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) έχει επεξεργαστεί το υλικό εδώ και καιρό: «Το έχει επεξεργαστεί η ΕΔΑΠΟ εδώ και δύο χρόνια, έβαλε ένα φίλτρο ημέρας να δείχνει πιο καθαρά».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έλληνες κατοικούσαν στα παράλια της Μεσογείου: Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν Ελληνικό αίμα προκαλώντας φρενίτιδα στην Άγκυρα

Αν και η εθνική ταυτότητα είναι τουρκική για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες η βιολογική ταυτότητα τους είναι εντελώς...