κρητη
Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου στην Κρήτη

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί με ένταση, υπενθυμίζοντας την έντονη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής του νότιου Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές ή τραυματισμοί πολιτών.

Το επίκεντρο, το εστιακό βάθος και τα επίσημα δεδομένα

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κύριος σεισμός καταγράφηκε με μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, μόλις 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του παραθαλάσσιου οικισμού του Γούδουρα, στον νομό Λασιθίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερη σημασία για την αισθητότητα του γεωλογικού φαινομένου έχει το γεγονός ότι επρόκειτο για έναν εξαιρετικά επιφανειακό σεισμό. Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε μόλις στα 5 χιλιόμετρα, στοιχείο που εξηγεί απόλυτα το γιατί η δόνηση έγινε άμεσα και έντονα αντιληπτή σε τεράστια ακτίνα, προκαλώντας φυσιολογική ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό.

Η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας στο νησί

Ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία τέθηκαν αυτομάτως σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, προκειμένου να χαρτογραφήσουν την κατάσταση και να καταγράψουν τυχόν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, επιβεβαίωσε τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, ο σεισμός είχε αξιοσημείωτη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη σχεδόν τη νοτιοδυτική Κρήτη. Οι πρώτες αναφορές που έφτασαν στα γραφεία της Περιφέρειας κάλυπταν ένα τεράστιο γεωγραφικό τόξο, ξεκινώντας από τη Σητεία και φτάνοντας μέχρι το Ηράκλειο. Οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή με τους δήμους, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Η εκτίμηση του ΟΑΣΠ και η ακτίνα της δόνησης

Για τα επιστημονικά δεδομένα της δόνησης τοποθετήθηκε επισήμως και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Στην πρώτη του εκτίμηση, εξήγησε πως το αυτόματο σύστημα έδωσε αρχικά μια μέτρηση της τάξης των 5,5 Ρίχτερ, πριν η μέτρηση αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τους σεισμολόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω της εγγύτητας του επικέντρου με τη χέρσο και του πολύ μικρού εστιακού βάθους, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι η δόνηση δεν περιορίστηκε μόνο στον νομό Λασιθίου. Τα σεισμικά κύματα ταξίδεψαν γρήγορα στον θαλάσσιο χώρο, κάνοντας τον σεισμό αντιληπτό σε μεγάλο εύρος, φτάνοντας μέχρι και τα γειτονικά νησιά της Κάσου και της Καρπάθου.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί πλέον στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, αναμένοντας τις πλήρεις καταγραφές των σεισμογράφων για την οριστική και ασφαλή αποτίμηση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ