Κοινωνία

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το πολύνεκρο τροχαίο των οπαδών του ΠΑΟΚ: «Μπλόκαρε το τιμόνι» αναφέρει επιζώντας - Η κατάσταση των τραυματιών

Νέα σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οπαδοί του ΠΑΟΚ, έρχονται στο φως μέσα από μαρτυρία γιατρού που εργάζεται στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Ο Δημήτρης Κούκουλας, γιατρός στο ρουμανικό νοσηλευτικό ίδρυμα όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom, μεταφέροντας όσα του περιέγραψε ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.

Περιγραφή από επιζώντα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γιατρός, ο τραυματίας –ο οποίος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους τρεις και φέρει κατάγματα κυρίως στα κάτω άκρα– περιέγραψε ότι το όχημα εξετράπη της πορείας του κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

Η μαρτυρία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς προέρχεται από άτομο που βρισκόταν μέσα στο όχημα τη στιγμή του δυστυχήματος και έχει σαφή εικόνα των γεγονότων που προηγήθηκαν της σύγκρουσης.

«Μπλόκαρε το τιμόνι»

Όπως μετέφερε ο Δημήτρης Κούκουλας, ο επιζών του ανέφερε ότι, τη στιγμή της προσπέρασης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (lane assistance). Το συγκεκριμένο σύστημα φέρεται να «μπλόκαρε» το τιμόνι, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να επαναφέρει το όχημα στη δεξιά λωρίδα.

Ως συνέπεια, το αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με νταλίκα, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο επτά ανθρώπων.

Στα χέρια των Αρχών η διερεύνηση

Η συγκεκριμένη μαρτυρία προστίθεται στα στοιχεία που εξετάζουν οι αρμόδιες ρουμανικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη λειτουργία των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης και στον ρόλο που ενδέχεται να διαδραμάτισαν στα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, οι τραυματίες συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν σε εξέλιξη.

Τραγωδία στον DN6 με οπαδούς του ΠΑΟΚ

Ένα ταξίδι οπαδών του ΠΑΟΚ με προορισμό τη Γαλλία για το ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Λυών κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία στον αυτοκινητόδρομο DN6 στη Ρουμανία. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρεις ακόμη τραυματίστηκαν. Από τους τραυματίες, ο ένας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο φέρουν σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Το συγκλονιστικό βίντεο της σύγκρουσης έχει προκαλέσει έντονα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη.

Καρέ-καρέ η μοιραία σύγκρουση

Το τροχαίο καταγράφηκε από κάμερα οχήματος που κινούνταν στον ίδιο αυτοκινητόδρομο. Στο βίντεο διακρίνεται το μαύρο βαν που μετέφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να επιχειρεί προσπέραση. Κατά τη διάρκεια του ελιγμού, το όχημα χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται μετωπικά με φορτηγό που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο οδηγός του βαν, έχοντας ολοκληρώσει την προσπέραση, βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα με καθαρή ορατότητα. Ανάβει δεξί φλας και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στη δεξιά λωρίδα, έχοντας τον απαραίτητο χώρο. Εκεί, όμως, σημειώνεται το δραματικό σημείο: αντί να παραμείνει δεξιά, ο οδηγός ανάβει ξαφνικά αριστερό φλας και στρέφει απότομα το όχημα προς τα αριστερά, πέφτοντας πάνω στο επερχόμενο φορτηγό.

Χωρίς ίχνη φρεναρίσματος

Στο βίντεο δεν διακρίνεται φρενάρισμα, καθώς δεν ανάβουν τα πίσω κόκκινα φώτα του οχήματος. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ακαριαία, χωρίς περιθώρια αντίδρασης.

Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων ανθρώπινο λάθος, αιφνίδια αδιαθεσία ή παθολογικό επεισόδιο του οδηγού. Ρουμάνος πραγματογνώμονας, ειδικός στην οδική ασφάλεια, που μίλησε σε τοπικά μέσα, εκτιμά ότι η κόπωση ή η υπνηλία δεν φαίνεται να αποτέλεσαν αιτία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ασυνήθιστη απώλεια ελέγχου», επισημαίνοντας ότι η πορεία του οχήματος παραπέμπει σε έντονη διάσπαση προσοχής, πιθανώς λόγω καβγά, συνομιλίας ή ακόμη και χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο εξωτερικών παραγόντων, όπως οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, που ενδέχεται να επηρέασαν την πορεία του βαν. Αντίθετα, το σενάριο κλαταρίσματος ή πρόσκρουσης με το βυτιοφόρο φαίνεται, προς το παρόν, να απομακρύνεται.

 

Η κατάσταση των τραυματιών

Οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Τιμισοάρα και, σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας, η κατάστασή τους είναι σταθερή. Ένας εξ αυτών παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας υποστεί πολλαπλά κατάγματα και τραύματα στον πνεύμονα, χωρίς όμως να έχει διασωληνωθεί ή τεθεί σε καταστολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

trump-parthenes-nhsoi
ΗΠΑ 0

«Μην κάνετε το ίδιο λάθος με εμάς!» Κάτοικοι των Παρθένων Νήσων προειδοποιούν τους Γροιλανδούς για το τι πραγματικά σημαίνει «αμερικανική κατοχή»

«Ελπίζω να μην το βιώσει κανένας άλλος λαός στον κόσμο» προειδοποιεί μία γηγενής κάτοικος των Παρθένων Νήσων, οι οποίες...