Αεροδρόμιο
Κοινωνία

Κλείνουν προσωρινά τα αεροδρόμια της Σαντορίνης και της Κέρκυρας

Από σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, τα αεροδρόμια της Σαντορίνης (JTR) και της Κέρκυρας (CFU) έχουν απενεργοποιήσει προσωρινά τις εμπορικές συνδέσεις τους λόγω εκτεταμένων εργασιών αναμόρφωσης και ανακατασκευής των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης. Η διακοπή αυτή αποτελεί μέρος ευρύτερου προγράμματος βελτίωσης των υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης θα παραμείνει κλειστό έως τη 19η Ιανουαρίου 2026, ενώ το αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα διακόψει πλήρως τη λειτουργία του έως τις 26 Ιανουαρίου 2026. Κατά το διάστημα αυτό, δεν θα πραγματοποιούνται εμπορικές πτήσεις εισόδου ή εξόδου από και προς αυτά τα αεροδρόμια, με εξαίρεση υπηρεσίες επείγοντος χαρακτήρα όπως αεροδιακομιδές, πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ή κρατικές πτήσεις, οι οποίες δύνανται να εκτελεστούν με μέσα όπως ελικόπτερα.

Εργασίες υποδομής και λόγοι αναστολής λειτουργίας

Οι εργασίες στους διαδρόμους που εκτελούνται στα δύο νησιωτικά αεροδρόμια περιλαμβάνουν επεμβάσεις στην επιφάνεια, την ενίσχυση των διαδρόμων και τη βελτίωση των συστημάτων αποστράγγισης και ασφάλειας, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων. Οι στοχευμένες αυτές παρεμβάσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει ανακοινώσει η Fraport Greece για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας το 2025–2026, στο πλαίσιο συνεργασίας με εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Η εταιρεία διαχείρισης είχε ήδη από το καλοκαίρι του 2025 δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα εργασιών για συνολικά οκτώ ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτά της Σαντορίνης και της Κέρκυρας, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Επιπτώσεις για ταξιδιώτες και τουρισμό

Οι προσωρινές αναστολές λειτουργίας των αεροδρομίων αναμένεται να επηρεάσουν τα ταξιδιωτικά σχέδια όσων είχαν προγραμματίσει πτήσεις προς ή από τα δύο νησιά εντός των προαναφερθέντων ημερών. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν τους επιβάτες για αλλαγές στα δρομολόγια και πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως μεταφορές μέσω άλλων αεροδρομίων ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Παρά την προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων, οι υπηρεσίες εδάφους στα αεροδρόμια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ώστε να υποστηρίζονται οι αναγκαίες συντηρήσεις και η ομαλή επανέναρξη των πτήσεων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι παρεμβάσεις αυτές, αν και προκαλούν βραχυπρόθεσμες δυσκολίες στη διαθεσιμότητα των αεροπορικών συνδέσεων, αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των υποδομών, παράγοντες κρίσιμοι για τη στήριξη του εισερχόμενου τουρισμού στα νησιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύπρος 0

Σεισμός στην Κύπρο! Νεκρός διπλωμάτης στην Ρωσική Πρεσβεία και εξαφάνιση-θρίλερ ολιγάρχη- Ποιος "αυτοκτόνησε" τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο;

Είναι ο Μπαουμγκέρτνερ θύμα ενός ατυχήματος ή μήπως το «μακρύ χέρι» της Μόσχας τον βρήκε στις κυπριακές ακτές για να...