Σε 48ωρη κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν από σήμερα οι αγρότες σε διάφορα μπλόκα της χώρας, μετά την απόφασή τους να σκληρύνουν τις δράσεις τους σε εθνικό επίπεδο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας, την οποία οι αγρότες έκλεισαν από νωρίς σήμερα το πρωί, ως μέρος της απόφασης που λήφθηκε στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων στη Στερεά Ελλάδα και αλλού.
Η απόφαση για 48ωρο αποκλεισμό της Υψηλής Γέφυρας ελήφθη μετά από ομόφωνες αποφάσεις των μπλόκων Χαλκίδας, Κηρίνθου και Ιστιαίας, που εντάσσουν τον άξονα της γέφυρας στην ευρύτερη πανελλαδική προσπάθεια έντασης των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και ότι απαιτούν πιο ουσιαστικές δεσμεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωί της Πέμπτης έχουν ξεκινήσει 48ωροι αποκλεισμοί σε εθνικές οδούς, βασικούς οδικούς κόμβους, παρακαμπτήριες και τελωνεία σε διάφορα σημεία της επικράτειας, όπως αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων. Μεταξύ των κόμβων που επηρεάζονται περιλαμβάνονται σημεία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Αθηνών, στη Λαμία, στη Θήβα και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου, ενώ σε ορισμένα τελωνεία ενδέχεται να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός της διέλευσης όλων των οχημάτων για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές κυκλοφοριακές επιπτώσεις και αναστάτωση στις μεταφορές, καθώς τρακτέρ και αγροτικά οχήματα παραμένουν σε στρατηγικά σημεία, περιορίζοντας τη ροή οχημάτων και εμποδίων στα σημεία αυτά. Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι οι δράσεις αυτές είναι αναγκαίες για να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης στις οικονομικές δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα και στις υποχρεώσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα, οι αγρότες επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους για διάλογο με την κυβέρνηση, με προϋπόθεση όμως ότι αυτός θα οδηγήσει σε πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους. Μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις για αποκλεισμούς θα ισχύσουν για 48 ώρες, ενώ οι συντονιστικές επιτροπές παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενδέχεται να ανακοινώσουν νέες κινήσεις ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων με τις αρχές.
Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται στο πλαίσιο των μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών που διεξάγονται από το τέλος του 2025 και οι οποίες έχουν ήδη παραλύσει τμήματα του οδικού δικτύου και έχουν οδηγήσει σε πολύωρες καθυστερήσεις στις μεταφορές σε όλη την Ελλάδα.