Το ποσό των 2.000 ευρώ φέρεται να κατέβαλε αλλοδαπός για τη μεταφορά του από τις τουρκικές ακτές στη Σύμη, με θαλάσσιο μοτοποδήλατο (jet ski) και χειριστή έναν 42χρονο τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, περιπολικό σκάφος εντόπισε jet ski να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική ακτή της Σύμης. Το σκάφος προσέγγισε την περιοχή «Άγιος Αιμιλιανός», όπου ο χειριστής αποβίβασε έναν άνδρα και επιχείρησε να επιστρέψει στην Τουρκία, αναπτύσσοντας ξανά υψηλή ταχύτητα.
Ακολούθησε θαλάσσια καταδίωξη, κατά την οποία το jet ski εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς. Τελικά, ακινητοποιήθηκε και ο 42χρονος συνελήφθη, οδηγούμενος στο λιμάνι της Σύμης.
Σε έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκε στην περιοχή «Μυρταριώτισσα» ο αλλοδαπός που είχε αποβιβαστεί, ο οποίος αναγνώρισε τον 42χρονο ως τον διακινητή του και κατέθεσε ότι ξεκίνησαν από την περιοχή «Ντάτσα» στην Τουρκία, ενώ κατέβαλλε το ποσό των 2.000 ευρώ για τη μεταφορά του στην Ελλάδα.
Το Λιμεναρχείο Σύμης, που διενεργεί την προανάκριση, προχώρησε στην κατάσχεση του jet ski, ενώ ο συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών.