Κοινωνία

Πέθανε η 62χρονη που νοσηλευόταν στο Τζάνειο μετά από λάθος μετάγγιση αίματος

Τις τελευταίες μέρες, η υγεία της είχε επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξεταζόταν το ενδεχόμενο να γίνει δωρεά οργάνων της, ωστόσο, δεν ήταν βέβαιο ότι αυτό μπορούσε να γίνει καθώς χρειάζονταν ειδικές εξετάσεις όπως προβλέπεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Οι γιοι της 62χρονης έχοντας ενημερωθεί για την επιδείνωση της υγείας της, εξέφρασαν την επιθυμία τους γίνει δωρεά των οργάνων της μητέρας τους, εφόσον η κατάσταση κριθεί μη αναστρέψιμη.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, το αναλυτικό πόρισμα του Οργανισμού Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν ένα ελαφρύ, νευρολογικό περιστατικό σε αυτή την κατάσταση, εστιάζει σε οκτώ σημεία στα οποία έγιναν λάθη από παραβίαση του πρωτοκόλλου για τις μεταγγίσεις αίματος, καθώς και από βλάβη στον ιατρικό εξοπλισμό.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ένας χαλασμένος εκτυπωτής, η ασυνεννοησία μεταξύ των νοσηλευτών και η απουσία του εξειδικευμένου, βάσει πρωτοκόλλου, προσωπικού την ώρα της μετάγγισης έφεραν μια γυναίκα σε σημείο να χαροπαλεύει. Και όλα αυτά σε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Αττικής εν έτει 2025...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη μετάγγιση αίματος σε ασθενή το πρωτόκολλο προβλέπει την επίβλεψη της διαδικασίας από γιατρό ή νοσηλευτή και όχι μόνο από βοηθό νοσηλευτή όπως συνέβη στην περίπτωση της 62χρονης.

«Το πόρισμα στην ουσία λέει ότι όλο το σύστημα 'μπάζει'. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα πρωτόκολλα. Η μετάγγιση έπρεπε να γίνει παρουσία γιατρού ή νοσηλευτή. Το πρωτόκολλο λέει τουλάχιστον Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νοσηλευτή», αναφέρει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας της 62χρονης, κ. Αθανάσιος Αλεξόπουλος.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με τα βραχιολάκια των ασθενών τα οποία οι νοσηλευτές δεν φόρεσαν σε κανέναν από τους ασθενείς του θαλάμου, καθώς ο εκτυπωτής είχε χαλάσει και έτσι δεν μπόρεσαν να τα τυπώσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση τόσο με την ταυτότητα των ασθενών όσο και με τα στοιχεία νοσηλείας τους.

«Δεν δούλευε ο εκτυπωτής στον όροφο ώστε να τυπώσουν τα βραχιολάκια και να τα μοιράσουν στους ασθενείς. Ούτε η 62χρονη είχε βραχιολάκι ούτε κανείς άλλος ασθενής μέσα στο θάλαμο. Πέρα από αυτό, αριθμούσαν με το νούμερο του κρεβατιού μέσα στο θάλαμο, αλλά δεν καθόρισαν και δεν συνεννοήθηκαν μεταξύ τους. Από αριστερά προς τα δεξιά ή από δεξιά προς τα αριστερά; Και έτσι έγινε το μπέρδεμα», είπε ο συνήγορος της οικογένειας.

Από το πόρισμα, παράλληλα, προκύπτει πως η εγκληματική αμέλεια σε βάρος της 62χρονης δεν ήταν ένα «λάθος» της στιγμής, αλλά είχε ξεκινήσει ώρες πριν τη μοιραία μετάγγιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκοί για την αιμοδοσία ήταν δύο και ο πρώτος χορηγήθηκε στη σωστή ασθενή από άλλον νοσηλευτή, στις 18.15 το απόγευμα της Τρίτης.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, ο 30χρονος βοηθός νοσηλευτή, ο οποίος κατηγορείται για το ιατρικό λάθος, μπήκε στο θάλαμο και έβαλε στην 62χρονη το δεύτερο ασκό με το αίμα ο οποίος προοριζόταν για την πρώτη ασθενή.

Τέλος, το πόρισμα αναφέρει πως μετά τη λάθος μετάγγιση η 62χρονη παρέμεινε στο θάλαμο χωρίς επίβλεψη για 45 λεπτά. Τότε ένας σύνοδος ασθενούς που βρισκόταν στο δωμάτιο αντιλήφθηκε πως η γυναίκα καταρρέει και ειδοποίησε το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Σε 45 λεπτά ένας συνοδός άλλου ασθενούς ειδοποίησε ότι η γυναίκα δεν είναι καλά. Ειδοποίησε αρχικά το νοσηλευτή ώστε να έρθουν άμεσα οι γιατροί. Βέβαια, όλες αυτές οι ατέλειες που αναφέρει το πόρισμα είχαν διαπιστωθεί από τον Νοέμβριο του 2024», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

rosikos-stratos-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Η αρχή του τέλους! Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πρώτο ουκρανικό χωριό στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ -Δείτε το σε χάρτες

Ξεκίνησε η ρωσική προέλαση εντός του Ντνιπροπετρόφσκ και ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την...