Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι «ξένος» στο Άγιο Όρος, αν και το επισκέπτεται για πρώτη φορά στην πρωθυπουργική του θητεία, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του Κωνσταντίνο. Ξεκινώντας από τις Καρυές και την Ιερά Επιστασία, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη «δύσκολη» Μονή Βατοπεδίου, τη Μονή Ιβήρων και κατέληξε στην πιο «φιλική» Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και διανυκτέρευσε, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη και επίσκεψη του στη Μονή Ξενοφώντος, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Αθωνική Πολιτεία με τα πολλά μυστήρια που τη συνοδεύουν και με δεδομένο τον μυσταγωγικό χαρακτήρα της εκεί παραμονής του συνδέεται αναπόδραστα με τις αποφάσεις που καλείται να πάρει για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί η κυβέρνηση να μην χάνει ποσοτικά ιδιαίτερα από την υπόθεση που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση από τον κυνισμό των διαλόγων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όμως φθείρεται ως προς την αποτελεσματικότητά της στην αναμέτρηση με τις παθογένειες του βαθέος κράτους. Και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει για τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η πλειοψηφία θα συναινέσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Βεβαίως, η πολιτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ πιο σύνθετη, πλην όμως το αίτημα για Προανακριτική τουλάχιστον από μέρους του ΠΑΣΟΚ θα έρθει τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει τα δύο κεντρικά στελέχη της ΝΔ και όχι τον πρωθυπουργό, παρά τις σφοδρές επί προσωπικού επιθέσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Συνεπώς, η ΝΔ που επί της αρχής δεν προτίθεται να καταθέσει δική της πρόταση, όπως στις περιπτώσεις Τριαντόπουλου και Καραμανλή, καλείται να αποφασίσει.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν αυτή την ώρα αντικρουόμενες εισηγήσεις. Η μια διόλου δεν αποκλείει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όμως στη βάση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σημειωτέον, δύο βουλευτές δημοσίως (Στέλιος Πέτσας και Μάξιμο Χαρακόπουλος) έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της οδού. Υπάρχει βεβαίως και το αντίθετο επιχείρημα, η ΝΔ να μην συναινέσει με τη σύσταση Προανακριτικής ελλείψει ουσιαστικών στοιχείων για την ποινική δίωξη πρώην υπουργών. Με αυτή τη γραμμή συντάσσεται και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για ποινική του δίωξη στη δικογραφία. Στην ίδια γραμμή και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος παράλληλα δεν δέχεται τη συζήτηση περί «διαχωρισμού» της περίπτωσης του από αυτή του Μάκη Βορίδη. Κατά τα φαινόμενα πάντως το Μαξίμου ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τους δύο πρώην υπουργούς ως «πακέτο».
Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» της κυβερνητικής στρατηγικής κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφοντας από το Περιβόλι της Παναγιάς είναι δεδομένο ότι θα έχει πάρει χρόνο να σκεφτεί τις επιλογές του.
Δείτε βίντεο από την επίσκεψη στη Μονή Βατοπεδίου
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ιβήρων
Φωτογραφίες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος





