Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Σάλος με γνωστό Έλληνα μουσικό: Αρχηγός σπείρας «μαϊμού» λογιστών

«Αλλού βαρούν τα όργανα και αλλού χορεύει η νύφη» λέει η λαϊκή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του 20χρονου μουσικού με το καλλιτεχνικό όνομα «Ανδρέας Μορτάκης» (κατά κόσμον Ανδρέας Τσιρικλός), που από πολύ μικρός ήθελε να γίνει βιρτουόζος του κλαρίνου, αλλά πλέον καταζητείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε αρπάξει πάνω από 600.000 ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες.

Ο κλαρινίστας, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, εμφανίζεται να είναι ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας που τηλεφωνούσαν σε υποψήφια θύματά τους και τους έλεγαν ότι «δικαιούνται επιστροφή φόρου από την Εφορία». Ο νεαρός, που διαπιστώθηκε ότι έπαιρνε κι ο ίδιος τηλέφωνο προσποιούμενος τον λογιστή, είχε εμφανιστεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα της πίστας, όπως η Ιουλία Καλλιμάνη και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, παρίστανε τον λογιστή για να αποκτά μεγαλύτερη οικειότητα με τα θύματά του, τα οποία έφταναν έως την Κύπρο.

Το… σύστημα

Ο απατεώνας λογιστής (που πολλοί τον αποκαλούσαν «παιδί θαύμα» του κλαρίνου) επικοινωνούσε τηλεφωνικά συνήθως σε γιατρούς και ηλικιωμένους και με το πρόσχημα της κατάθεσης δήθεν δικαιούμενου ποσού, τους ζητούσε με πειστικότητα: Τη γνωστοποίηση αριθμού τραπεζικού λογαριασμού, τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας, το αναγραφόμενο όνομα κατόχου στην τραπεζική κάρτα ανάληψης και τον αριθμό OTP (one time password/κωδικός μιας χρήσης), που λαμβάνεται ως μήνυμα στο κινητό του παθόντα. Ο κλαρινίστας γνώριζε ότι για συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα απαιτείται η είσοδος σε εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου, όπου αποστέλλεται ο OTP και γι’ αυτόν τον λόγο οι συνεργοί του αποκτούσαν εύκολη πρόσβαση στα πληροφοριακά δεδομένα των παθόντων.

Στη συνέχεια οι απατεώνες έμπαιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και έκαναν μεταφορές χρηματικών ποσών σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που οι δράστες κατά τη διάρκεια της απάτης διαπίστωναν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί παθόντων έχουν μηδενικά ποσά, τότε τους χρησιμοποιούσαν για μεταφορές χρημάτων σε απάτες άλλων μελών της οργάνωσης. Για την ανάληψη των χρηματικών ποσών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ή συγγενικά τους πρόσωπα μετέβαιναν σε ΑΤΜ τραπεζικών καταστημάτων και έκαναν διαδοχικές αναλήψεις.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από τις δικαστικές Αρχές Αγρινίου, μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, ενώ η συμμορία του κλαρινίστα μετακινούνταν συνεχώς σε άλλες πόλεις για να χάνονται τα ίχνη της. Εκαναν τις τηλεφωνικές απάτες και στη συνέχεια επέστρεφαν εκεί όπου διέμεναν, ώστε να είναι δύσκολο για τις Αρχές να τους συνδέσουν με τοποθεσίες και τηλεφωνικές απάτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας: «Η αλλαγή των τηλεφωνικών συνδέσεων ακολουθεί μία περιοδικότητα, ήτοι λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 10-15 ημέρες, ενώ μετά τη διάπραξη μιας απάτης, στην οποία οι δράστες έχουν αποκομίσει μεγάλο χρηματικό ποσό, άπαντα τα μέλη αλλάζουν άμεσα τηλεφωνικές συνδέσεις».

Το ένταλμα σύλληψης για τον νεαρό κλαρινίστα «τηλεφωνητή» της εγκληματικής οργάνωσης εκδόθηκε μετά τις απολογίες των εφτά συλληφθέντων, καθώς το όνομά του φιγουράριζε μεταξύ των αρχηγικών μελών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από ηλικιωμένους, εξαπατούσαν και γιατρούς, από τους οποίους κατάφερναν να υφαρπάζουν τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να μπαίνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να τους αδειάζουν σε χρόνο ρεκόρ. Στη συνέχεια έστελναν τα χρήματα σε λογαριασμούς άλλων μελών και στο τέλος τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια των αρχηγικών μελών. «Οι δράστες είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2024 έως τις 6/5/2025 στην Ελλάδα, όπου διέπραξαν 120 απάτες», με το συνολικό όφελος να φτάνει τα 630.000 ευρώ! Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή τέσσερα άτομα προφυλακίστηκαν, ενώ εκδόθηκαν συνολικά 13 εντάλματα.

Να σημειωθεί ότι το «Μορτάκης» είναι το καλλιτεχνικό του επίθετο, με το οποίο έγινε γνωστός στο πανελλήνιο. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Βοιωτία, Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Εύβοια, Εδεσσα, Πέλλα, Καρδίτσα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Θήρα και Κέρκυρα).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ