Κοινωνία

Αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων – Τι θα γίνει με όσους απέχουν από την αξιολόγηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αλλαγές αυτές του ΥΠΕΣ στον πειθαρχικό κώδικα στο Δημόσιο αναμένεται να κλειδώσουν μέσα στο επόμενο σαββατοκύριακο σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να πάρουν το δρόμο της διαμόρφωσης τους σε διατάξεις ενός επερχόμενου νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα αφορά το πειθαρχικό θα είναι μέρος μόνο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και οι οποίες θα αφορούν τις άδειες, την κινητικότητα, την αξιολόγηση κλπ.

Σε σχέση με το πειθαρχικό, δύο αναμένεται να είναι οι βασικές αλλαγές. Η πρώτη είναι, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η ηγεσία του ΥΠΕΣ, είναι η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων με στελέχη αποκλειστικής απασχόλησης προερχόμενα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία επιτάχυνση των υποθέσεων, οι οποίες παραπέπτονται σε αυτά.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή -η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο – αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όποιος αρνείται να συμμετάσχει στην ετήσια αξιολόγηση, επιβαρύνεται με πρόστιμα.

Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί σε όσους αρνούνται για δεύτερη συναπτή φορά να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Επί αυτού η κυβέρνηση μένει να λάβει σχετικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες, με το «δείκτη» αυτών των αποφάσεων να δείχνει προς πιο δραστικές «ποινές» στους «απείθαρχους» δημοσίους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει από το Μάρτιο του 2025 πως θα προτείνει να ψηφιστεί ως διάταξη του ίδιου του Συντάγματος η αξιολόγηση στο Δημόσιο, δίνοντας το κυβερνητικό στίγμα σε σχέση με το πόσο σημαντική τη θεωρεί.

Εξάλλου, χθες ο ΥΠΕΣ, Θεόδωρος Λιβάνιος, μαζί με τον Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Παπαστεργίου παρουσίασαν το σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου μέσω δύο εξαμηνιαίων ψηφιακών «δημοσκοπήσεων» από τους πολίτες, το οποίο -όμως – δεν θα λαμβάνεται υπόψιν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως η επερχόμενη «προσωποποιημένη» αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών ενδεχομένως να λαμβάνεται υπόψιν στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά τ΄ άλλα, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση δεύτερης αξιολόγησης που δείχνει χαμηλή επίδοση, προβλέπει ακόμα και απόλυση του μη αποδοτικού υπαλλήλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ