Στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε ο 17χρονος από την Πολωνία που συνελήφθη την Παρασκευή στην Κατερίνη και κατηγορείται για άγρια δολοφονία που διέπραξε στη χώρα καταγωγής του, με θύμα μία 16χρονη.
Ο 17χρονος, ο οποίος μετά το έγκλημα έφτασε στη χώρα μας καθώς συμμετείχε σε σχολική εκδρομή ανταλλαγής μαθητών και συνελήφθη στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην Πιερία, οδηγείται στην εισαγγελία προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αφορούν το πολωνικό αίτημα για να εκδοθεί στη χώρα καταγωγής του και να δικασθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και αυτή την ώρα βρίσκεται στο τμήμα εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, ο 17χρονος κατηγορείται ότι στις 23 Απριλίου 2025 δολοφόνησε τη 16χρονη Maja Kowalska στην πόλη Μλάβα, στη Βορειοανατολική Πολωνία. Φέρεται να την παρέσυρε σε παλιό ξυλουργείο, όπου της κατάφερε επανειλημμένα χτυπήματα με τσεκούρι ή σφυρί. Στη συνέχεια, κατηγορείται ότι περιέλουσε τη σορό με άγνωστη χημική ουσία και την έκαψε, προτού την πετάξει σε κάδο απορριμμάτων.
Το χρονικό και η εξαφάνιση της 16χρονης
Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η Maja εξαφανίστηκε το απόγευμα της 23ης Απριλίου, αφού είχε ενημερώσει τη μητέρα της ότι θα συναντούσε έναν φίλο της για λίγο. Ο 17χρονος φέρεται να διέμενε κοντά στο σπίτι της.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η Maja έστειλε μήνυμα σε φίλη της, ζητώντας να μιλήσουν επειγόντως. Αμέσως μετά, το τηλέφωνό της απενεργοποιήθηκε και χάθηκαν τα ίχνη της.
Η δήλωση εξαφάνισης έγινε την επόμενη ημέρα, στις 24 Απριλίου, ενώ το πτώμα τηςεντοπίστηκε την 1η Μαΐου σε θαμνώδη περιοχή κοντά στο παλιό ξυλουργείο.
Σύμφωνα με το TVN24, η Εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να του απαγγείλει κατηγορία για ανθρωποκτονία με ιδιαίτερη αγριότητα. Παρότι είναι ανήλικος, ενδέχεται να δικαστεί ως ενήλικας. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 15 χρόνια έως και ισόβια.
Υπενθυμίζεται ότι ο 17χρονος ταυτοποιήθηκε από τις πολωνικές αρχές και εκδόθηκε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε στην Ελλάδα, όταν εντοπίστηκε εχθές στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην Κατερίνη Πιερίας.
Η εξαφάνιση της Maja απέσπασε αρκετή προσοχή στην Πολωνία και καλύφθηκε εκτενώς από τοπικά ΜΜΕ και content creators που παράγουν περιεχόμενο για αντίστοιχες υποθέσεις.