Δεν είναι μόνο το τεράστιο φωτοβολταϊκό ισχύος 320 MW που διαχειρίζεται η Ισραηλινών συμφερόντων Alliance Energy, αλλά και το μεγάλο πλωτό φ/β πάρκο που επιδιώκει να δημιουργήσει η «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης» που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή εντός του Αμβρακικού και η αίτηση της οποίας βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης.
Από την άλλη μεριά, η επένδυση της Alliance Energy βρίσκεται σε φάση άδειας παραγωγής, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΑΕΥ.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμφιλοχίας, έγιναν δραματικές διαπιστώσεις σχετικά με την επένδυση αυτή και υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στο κλίμα της περιοχής, στα μνημεία κλπ. Ο δήμαρχος Σάκης Τορουνίδης απείλησε ακόμη και με παραίτηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι αναφορές του Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Τσόγκα, συμπεριελήφθησαν στην ερώτηση για το θέμα που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας.
Ο κ. Τσόγκας σημείωσε το γεγονός της πολιτιστικής σημασίας της περιοχής που προορίζεται για την εγκατάσταση του φ/β πάρκου, μιας και βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο που σχετίζεται με τις Αρχαίες Κρήνες, ενώ τόνισε πως θα καταλάβει σημαντικό τμήμα του πολύτιμου βελανιδοδάσους.
Ποια είναι η Alliance Energy
Η Alliance Energy Ι.Κ.Ε. συστάθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, με αρχικό κεφάλαιο 15.000 ευρώ, από Έλληνα ιδιώτη. Στη συνέχεια, στις 28 Αυγούστου 2023 αποφασίστηκε τροποποίηση του καταστατικού, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις 150.000 ευρώ που διαιρείται σε 15.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, ενώ εισήλθαν άλλοι επτά εταίροι, όλοι Ισραηλινοί, με τον Έλληνα εταίρο να διατηρεί ποσοστό 10%. Με απόφαση της ίδιας συνέλευσης ορίστηκε διαχειρίστρια της εταιρείας και για αόριστη διάρκεια η Limor Barzilay Gavrieli, υπηκοότητας και κάτοικος Ισραήλ, η οποία είναι μέτοχος της Alliance Energy με ποσοστό 15%.
Σε νέα συνέλευση των εταίρων που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, αποφασίστηκε μια ακόμη τροποποίηση του καταστατικού, καθώς αποχώρησε ο Έλληνας ιδρυτής και μέτοχος μεταβιβάζοντας το ποσοστό του (10%) στους άλλους επτά Ισραηλινούς εταίρους, οι οποίοι πλέον κατέχουν ποσοστά από 8% έως 16% έκαστος.
Κύριος σκοπός της εταιρείας με βάση το καταστατικό της είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και δευτερεύων «οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του αρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους», σύμφωνα με το newmoney.gr.
Σχετικά με τη δεύτερη επένδυση, που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση αλιευτικών συλλόγων της περιοχής, το θηριώδες πλωτό φωτοβολταϊκό εντός του Αμβρακικού κόλπου, που αφορά άμεσα τους δήμους Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, ο σχετικός χάρτης της ΡΑΑΕΥ από μόνος του, δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια:
