Κοινωνία

Νομική Αθηνών: «Ήταν δολοφονική καταδρομική επίθεση» – Η περιγραφή του καθηγητή Σαριδάκη

Την επίθεση των κουκουλοφόρων χθες στη Νομική Σχολή βίωσε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σαριδάκης, και αναφερόμενος στον τραυματία είπε πως «ο φοιτητής ζει από τύχη πραγματικά».

«Δεν φώναξαν καν. Δεν πέταξαν τρικάκια. Ανέβηκαν, χτύπησαν, έφυγαν. Δεν μπορώ να ξέρω τον στόχο. Αυτή ήταν πάντως δολοφονική επίθεση και όσο μου επιτρέπει η σκέψη μου δεν είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς δεν ήταν πολιτική εκδήλωση. Ήταν δολοφονική καταδρομική επίθεση», είπε για την επίθεση που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του.

Περιγράφοντας τα γεγονότα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου είπε τα εξής:

«Ήταν μία εκδήλωση φοιτητών οι Ημέρες Καριέρας, ουσιαστικά για τις επαγγελματικές προοπτικές και αποκατάσταση. Ήταν προσκεκλημένοι αρκετοί ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο ομιλών, για παράδειγμα ο τέως αντιπρύτανης ο κύριος Μαραβέγιας, ο ομότιμος καθηγητής τμήματος ο κύριος Μάζης, ο πρέσβης επί τιμή, ο κύριος Θεοδώρου. Κάπου στα μισά της εκδήλωσης είχαμε βγει δύο τρεις καθηγητές, είχα τελειώσει και εγώ την παρέμβασή μου, δύο-τρεις καθηγητές στο διάδρομο της αίθουσας για ένα μικρό διάλειμμα και εκεί ξαφνικά είδαμε 8-10 άτομα. Πραγματικά ήταν καταδρομική επίθεση. Ήταν ντυμένοι κουκουλοφόροι με κράνη κάποιοι από αυτούς, κρατούσαν γκλομπ, ανέβηκαν πάρα πολύ γρήγορα τις σκάλες του κτηρίου της Νομικής. Επιτέθηκαν πρώτα σε εμένα αδειάζοντας έναν πυροσβεστήρα. Μετά προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα. Μπήκαν. Εκεί ένας φοιτητής, διδακτορικός υποψήφιος, προσπάθησε να τους απωθήσει. Εκεί είχαμε σκηνές πολύ άγριας βίας, το παιδί δηλαδή πραγματικά από τύχη ζει. Το σημείο που χτύπησε, γέμισε ο χώρος αίματα. Τον χτύπησαν στο κεφάλι με γκλομπ, κράνη κτλ. (…) Ευτυχώς είναι καλά. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αρκετές ώρες, στον Ερυθρό Σταυρό με μέριμνα και της Πρυτανικής αρχής. Πήρε εξιτήριο. Υπό παρακολούθηση είναι. Έχει θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στο μάτι».

«Προσπάθησαν να χτυπήσουν εμάς, τους καθηγητές, τέσσερις που ήμασταν έξω. Γύρισαν το χώρο, ένα τραπέζι που είχαν τα παιδιά μπροστά και μετά προσπάθησαν να επιτεθούν στους ακροατές, στους φοιτητές που ήταν μέσα στην αίθουσα. Εκεί βγήκε ο διδακτορικός φοιτητής για να τους απωθήσει και χτύπησαν τον ίδιον», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τελικά το ακαδημαϊκό άσυλο αρκεί για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο κ. Σαριδάκης επισήμανε «το άσυλο κατ’ αρχάς, είναι προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Δεν είναι προστασία ποινικών ή οποιωνδήποτε παραβατικών ανθρώπων. Το Πανεπιστήμιο, το θεμέλιό του είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Από κει και πέρα το ζήτημα της ασφάλειας είναι σύνθετο. Τα πανεπιστήμια έχουν κληθεί από το 2021 με νόμο να διατυπώσουν σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να τύχει και της εγκρίσεως της αστυνομίας. Το σχέδιο ασφάλειας δεν είναι περιφρούρηση, δεν είναι σειρές ΜΑΤ έξω από τα πανεπιστημιακά κτίρια προς Θεού. Το σχέδιο ασφάλειας είναι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ και οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων είναι μια ολοκληρωμένη διαχείριση συνθηκών, οι οποίες είναι συνήθως λίγο πολύ στα πανεπιστήμια. Από τη διεξαγωγή ενός μαθήματος μέχρι μια ομιλία κάποιων προσκεκλημένων, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν η όποια εκδήλωση, η όποια συνθήκη. Να υπάρχει δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης, να υπάρχει προσωπικό».

Απαντώντας στο κατά πόσο υπάρχει ευθύνη στις πρυτανικές αρχές σχετικά με τη μη εφαρμογή ως τώρα συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, όπως η χρήση τουρνικέ, ο κ. Σαριδάκης δήλωσε «αυτό θα το διερευνήσει φαντάζομαι ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σε αυτό το σημείο δεν θα ήθελα να εκφράσω προσωπική άποψη».

«Αυτό που είναι γεγονός ότι το κτίριο είχε δύο φύλακες εκείνη τη στιγμή. (…) Με τον τρόπο που έγινε αυτή η επίθεση, με την ταχύτητα με την οποία έγινε, δεν θα μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό. Πραγματικά είναι αδιανόητο. Βγάλαμε μια ανακοίνωση ως τμήμα ότι όλη αυτή η σκηνή και αντίστοιχα επεισόδια, ας πούμε σε άλλα πανεπιστήμια και σε άλλες σχολές, βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας. Είναι τόσο σκληρό και τόσο απλό όσο ακούγεται» υπογράμμισε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ