Η ρευστοποίηση κρατικών ομολόγων εντάθηκε, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να απομακρύνονται από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ωθώντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων στην πιο απότομη εβδομαδιαία άνοδο από τη δεκαετία του 1980.
Η πτώση, που πυροδοτήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε δεκάδες χώρες, απειλεί να πλήξει περαιτέρω την αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, αμφισβητείται η θέση των ομολόγων αυτών ως το ασφαλέστερο καταφύγιο παγκοσμίως, καθώς υποχώρησαν μαζί με τις χρηματιστηριακές αγορές αυτή την εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές στράφηκαν σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, που αποτελούν σημείο αναφοράς από τα εταιρικά ομόλογα μέχρι τα ενυπόθηκα δάνεια, εκτοξεύτηκε έως και 16 μονάδες βάσης, αγγίζοντας σχεδόν το 4,6% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο άνω του μισού της ποσοστιαίας μονάδας από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Αντίστοιχα, το επιτόκιο των 30ετών ομολόγων αυξήθηκε έως και 12 μονάδες βάσης, προσεγγίζοντας το 5%.
Εάν η πενθήμερη αυτή άνοδος συνεχιστεί, θα ξεπεράσει εκείνες που καταγράφηκαν κατά την αναταραχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τα υψηλά επιτόκια περιόριζαν τις επιπτώσεις τέτοιων διακυμάνσεων.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ο Bhanu Baweja, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της UBS Group AG.
Οι κινήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στο αμερικανικό κρατικό χρέος την περασμένη εβδομάδα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομία και την κατεύθυνση της αμερικανικής πολιτικής. Αυτό έχει μειώσει το ενδιαφέρον για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και τροφοδότησε εικασίες ότι σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικού χρέους, όπως η Κίνα, ενδέχεται να αντιδράσουν αποεπενδύοντας από τα κρατικά ομόλογα.
«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγορές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην αμερικανική πολιτική», τόνισε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab.
Η πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων συνοδεύτηκε από απότομη υποχώρηση του δολαρίου, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2022, υποδηλώνοντας ότι ξένοι επενδυτές αποσύρονται από τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε σχεδόν 1% την Παρασκευή, με την εβδομαδιαία πτώση να ξεπερνά το 2%, ενισχύοντας τα ξένα νομίσματα τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές.
Οι επενδυτές κατέφυγαν επίσης στην Ευρώπη για να αποφύγουν τη γενικευμένη αναταραχή, διατηρώντας τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σχεδόν σταθερές, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού χρέους αυξήθηκε κατά περισσότερες από 50 μονάδες βάσης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποαπόδοση των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 1989, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Η ρευστοποίηση συνεχίστηκε παρά την απόσυρση ορισμένων από τους πιο αυστηρούς δασμούς του Τραμπ, καθώς ο ίδιος κλιμάκωσε τη σύγκρουσή του με την Κίνα, απειλώντας να αναδιαμορφώσει ριζικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η υποχώρηση τροφοδοτήθηκε επίσης από φόβους ότι το αμερικανικό έλλειμμα θα διογκωθεί, εάν η οικονομία επιβραδυνθεί και ο Τραμπ προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, όπως έχει ήδη σχεδιάσει.
«Αυτό μοιάζει με “απεργία” αγοραστών στην αγορά κρατικών ομολόγων και εκκαθάριση κινδύνου ενόψει του Σαββατοκύριακου», σχολίασε ο Άγγελος Μανωλάτος, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Wells Fargo.