Συνεχώς δονούνται οι Κυκλάδες για άλλη μία ημέρα.
Οι εικόνες που μας έρχονται θυμίζουν πλέον την περίοδο της πανδημίας.
Το νησί έχει ερημώσει, καθώς χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες έχουν φύγει για λόγους ασφαλείας.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη Σαντορίνη βρίσκεται και η 1η Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Θα μείνουμε για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει ανάγκη»
Ο επικεφαλής της Ζεκή Μεμέτ Αλή μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του in.
«Βρισκόμαστε από τα ξημερώματα του Σαββάτου εδώ… για να συνδράμουμε οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη εδώ στο νησί της Σαντορίνης που ταλαιπωρείται από τους σεισμούς σε καθημερινή βάση. Μαζί μας έχουμε δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν ψυχολόγο που κάνουν ενημερώσεις σε θέματα ψυχολογίας, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, όπως το ονομάζουμε, και είναι κοντά σε μοναχικούς και ανήμπορους κατοίκους», δήλωσε αρχικά.
Ερωτηθείς για μέχρι πότε θα μείνει το κλιμάκιο στο νησί, απάντησε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. «Θα μείνουμε για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει ανάγκη».
Σαντορίνη: «Το ενδεχόμενο 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί»
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι «τις πρώτες δύο μέρες μπορεί να είχαμε πάνω από 135-140 σεισμούς με μέγεθος άνω των 3-4 Ρίχτερ».
Τώρα μιλάμε για πολύ μικρότερα νούμερα, δηλαδή για 68 σεισμούς άνω του 3 χθες, την ίδια μείωση έχουν και οι σεισμοί άνω του 4. Δεν ενθουσιαζόμαστε το κρατάμε στα θετικά και συνεχίζουμε».
Σημειώνει πάντως ότι παρά τη μείωση του ρυθμού των σεισμών τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και μείωση του μέσου μεγέθους τους.
«Πάλι θα έχουμε σεισμούς, 4,9 4,7 4,6 δεν συζητάμε ότι θα μειώνονται σταδιακά τα μεγέθη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συχνότητα. Το ενδεχόμενο 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί, απομακρύνεται σταδιακά».