Κοινωνία

Σπείρα αποκόμισε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα

Τα μέλη της σπείρας έκαναν πλήθος διαρρήξεων από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τη Λακωνία μέχρι τη Χαλκίδα με αποτέλεσμα να βγάλουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε οικίες, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα, προχώρησε η ΕΛΑΣ. Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 18 Ιουνίου, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ανδρών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή ομάδων της ΟΠΚΕ, του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Μέγαρα, Μαρκόπουλο Αττικής και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε μέλη, σε βάρος των οποίων, αλλά και σε ακόμη δύο ταυτοποιημένων ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και απόπειρες, απόπειρα ληστείας, όπλα και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Ειδικότερα, σύμφωνα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από την πολύμηνη έρευνα, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφάλειας Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Αττικής και Σπάρτης Λακωνίας, πρόεκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες και καταστήματα. Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

Κλοπές σε καταστήματα (κυρίως κοσμηματοπωλεία)

  • Κατόπτευαν τους χώρους γύρω από το κατάστημα-στόχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού.
  • Προσέγγιζαν το κατάστημα με επιχειρησιακά οχήματα που διέθεταν.
  • Με εργαλεία που κατείχαν (βαριοπούλες, λοστούς, τρυπάνια) κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαζαν τον υαλοπίνακα ή παραβίαζαν την κεντρική θύρα.
  • Εισέρχονταν στο χώρο, τον οποίον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Κλοπές σε σπίτια

  • Προσέγγιζαν τα σπίτια-στόχους, βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά οχήματά τους.
  • Αφού εξακρίβωναν την απουσία ή μη των ενοίκων, υπερπηδούσαν την περίφραξη και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή πόρτες.
  • Εισέρχονταν στον χώρο, τον ερευνούσαν και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρηματοκιβώτια.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και χρησιμοποιούσαν γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, ενώ αλλοίωναν τα πραγματικά στοιχεία των επιχειρησιακών οχημάτων τους, αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τοποθετώντας σε αυτά άλλες, αφαιρεθείσες από άλλα οχήματα.

Κατά την ΕΛΑΣ, σημαντικό ρόλο στη συνοχή της οργάνωσης και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε το γεγονός ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές.

Όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» τους αποτελεί ότι διέπρατταν έως και πέντε κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μία περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει βοήθεια από την τηλεφωνική συσκευή της.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης (32χρονος), ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Παράλληλα, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους υπήρχε αυστηρός επιμερισμός των ρόλων μεταξύ των μελών (τσιλιαδόροι, μέλη που αναλάμβαναν την παραβίαση και είσοδο και οδηγοί).

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και σε σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, συνολικά, 2.055 ευρώ, οκτώ οχήματα ως προϊόντα εγκλήματος και ένα ως μέσο τέλεσης, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και tablets, πλήθος καρτών SIM, πλήθος κοσμημάτων χειρός, πλήθος ρολογιών, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων, πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τράπεζας, πλήθος χρυσιζόντων και ασημιζόντων κοσμημάτων, πλήθος ψευδοκοσμημάτων (faux bijoux), πλήθος φυσιγγίων, καραμπίνα, ηλεκτρικό τρυπάνι, δύο μαχαίρια, δελτίο κατάθεσης των 10.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου.

Επιπλέον απόδειξη είσπραξης 5.000 ευρώ από μεσιτικό γραφείο για το κλείσιμο μονοκατοικίας με οικόπεδο, πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας κατά την τέλεση των κλοπών, κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας και καταγραφικό μηχάνημα βιντεοσκόπησης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 31 κλοπές-διαρρήξεις σε οικίες, πέντε κλοπές και δύο απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, πέντε κλοπές σε καταστήματα, δύο κλοπές οχημάτων, δώδεκα κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και μία ληστεία σε οικία, στις περιοχές της Αττικής, Λακωνίας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται άνω του ενός εκατομμυρίου και 50 χιλιάδων ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητάς τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ