Κοινωνία

Ποιος είναι τελικά ο Τούρκος που συνελήφθη για εμπρησμό στο Όρος Αιγάλεω; - Γιατί δηλώνει Γκιουλενιστής και ΛΟΑΤΚΙ - Β. Κικίλιας: Πλανώνται ερωτήματα...

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα ασκήθηκε στον 33χρονο Τούρκο που συνελήφθη για εμπρησμούς στο όρος Αιγάλεω.

Η δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα για εμπρησμό από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (κακούργημα), εμπρησμό δάσους από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (κακούργημα), κλοπή (πλημμέλημα) και διατάραξη οικιακής ειρήνης (πλημμέλημα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμέσως μετά, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε ανακριτή, χωρίς δικηγόρο, ενώ έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ο 33χρονος Τούρκος έγινε αντιληπτός από την ομάδα ΔΙΑΣ, όταν κινούμενη στον περιφερειακό Αιγάλεω, είδε μία στήλη καπνού και πλησίασε. Ήταν ήδη εκεί η ΟΠΚΕ, η οποία είχε βρει έναν μάρτυρα, που έδινε περιγραφή του υπόπτου, που μόλις είχε βάλει φωτιά, «η οποία αν ξέφευγε θα έφτανε στο δάσος Χαϊδαρίου και θα κλαίγαμε όλοι μαζί τώρα», όπως δήλωσαν πηγές από την αστυνομία. Η ομάδα ΔΙΑΣ ξεκίνησε να αναζητά τον δράστη και τελικά τον εντόπισε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο. Δύο αναπτήρες και ένα σφουγγάρι είχε πάνω του ο Τούρκος.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τόνισε πως «αφού δικασθεί και κριθεί ένοχος, θα πάει μέσα και αφού εκτίσει την ποινή του, θα απελαθεί στην Τουρκία».

«Δεν έχει άσυλο, είναι αιτών. Μάλλον εμφανίζεται διαταραγμένος και δήλωσε γκιουλενιστής», προσέθεσε.

Ποιος είναι τελικά ο Τούρκος που συνελήφθη;

«Ο Α.Μ δεν έχει λάβει άσυλο, όντας αιτών αυτού», αναφέρει σχετικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως αναφέρεται «δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου έχει, βάσει του διεθνούς δικαίου και των Συμβάσεων που έχει κυρώσει η χώρα μας, κάθε Πολίτης τρίτης Χώρας».

Ο 33χρονος, κατά την καταγραφή του, δακτυλοσκοπήθηκε και ταυτοποιήθηκε, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης-Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΥΤ/ΚΕΔ) Φυλακίου-Ορεστιάδος.

Έλαβε το δελτίο αιτούντος ασύλου, το οποίο επέχει θέσει ταυτότητας των ΠτΧ, για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματός τους. Αποχωρώντας από το ΚΥΤ/ΚΕΔ Φυλακίου-Ορεστιάδος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και έλαβε ραντεβού για συνέντευξη από το Γραφείο Ασύλου Αττικής για την εξέταση του αιτήματός του στις 18/6.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, κατά του Ερντογάν, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αιτούντων άσυλο δηλώνουν οπαδοί του Γκιουλέν, για να αυξήσουν τις πιθανότητες χορήγησης διεθνούς προστασίας. Συχνά δηλώνουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλού μορφωτικού προφίλ, ΛΟΑΤΚΙ κτλ. Οι ισχυρισμοί τους ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς την αξιοπιστία τους και απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου, εφόσον κριθούν ανακριβείς.

Όπως αποδείχτηκε δεν ήταν άγνωστος στις Αρχές. Λίγο καιρό πριν είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Και γι’ αυτό είχε προσαχθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για έλεγχο. Στους αστυνομικούς είχε ισχυριστεί ότι χάθηκε θέλοντας να πάει στην υπηρεσία ασύλου, ενώ είπε πως είναι καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης και γκιουλενιστής. «Έφυγα από την Τουρκία γιατί εκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», φέρεται να τόνισε.

Γιατί δηλώνουν Γκιουλενιστές και ΛΟΑΤΚΙ

Πάντως, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές μόνο τυχαία δεν δήλωσε πως είναι καθηγητής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οπαδός του Γκιουλέν, τους οποίους διώκει ο Ερντογάν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, δηλώνουν οπαδοί του Γκιουλέν, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες χορήγησης διεθνούς προστασίας. Παρομοίως, συχνά δηλώνουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλού μορφωτικού προφίλ, ΛΟΑΤΚΙ κτλ. Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να τους χορηγηθεί άσυλο.

Όλοι αυτοί, όμως, οι κατά δήλωση ισχυρισμοί τους, ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς την αξιοπιστία τους και απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου εφόσον κριθούν ανακριβείς. Οι Τούρκοι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο επιστρέφονται στην Τουρκία, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών επιστροφών.

Β. Κικίλιας: Πλανώνται ερωτήματα για την υπόθεση όπως και για τις περσινές φωτιές στον Έβρο

«Εγείρει πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη υπόθεση» δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην υπόθεση εμπρησμού στον Ασπρόπυργο και τη σύλληψη του Τούρκου υπηκόου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR ανέφερε σχετικά: «Υπάρχουν ερωτήματα, που πλανώνται και για αυτό και για τα περσινά περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο», ενώ σημείωσε πως για την υπόθεση έχει επιληφθεί η αντιτρομοκρατική και έχει οριστεί τακτική δικάσιμος. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είναι στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα ο Έβρος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη για εμάς, έχει τεράστια συμφέροντα ενεργειακά, εθνικά, νατοϊκά, και αισθάνομαι ότι πλέον εκφεύγει από την αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής

Ερωτηθείς για την υπόθεση της επίθεσης που δέχτηκαν εθελοντές στην Πάρνηθα είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ενημέρωση από τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας ότι έχει στοιχειοθετηθεί η δικογραφία. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει για μία ακόμη φορά τη δουλειά της και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος.».

Επίσης, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη μετατροπή του εξ αμελείας εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα, δήλωσε πως πλέον «προφυλακίζονται οι υπαίτιοι εξ αμελείας, πόσο μάλλον αυτοί, οι οποίοι έχουν στόχο να βάλουν φωτιές».

Οι αλλαγές στην Πυροσβεστική και το «ΑΙΓΙΣ»

Μιλώντας για τις αλλαγές που έγιναν φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είπε: «είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίον αντιδρά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουμε ένα νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μαζί με τους δασάρχες και τα δασαρχεία, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τον Στρατό, την Αστυνομία φυσικά, το Λιμενικό και όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται». Ακόμη, συμπλήρωσε: «Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τη συλλογική ευθύνη που έχει το κράτος φυσικά, αλλά και την ατομική μας ευθύνη σε σχέση με τον χώρο μας, τη γειτονιά μας, το σπίτι μας, την αυλή μας, το οικόπεδό μας.»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», επισήμανε πως αποτελεί «μια μεγάλη προίκα για τις επόμενες γενιές. Θα αρχίσει να παραλαμβάνεται από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περιλαμβάνει ό,τι έχει η νέα τεχνολογία συν νέα αεροσκάφη, Canadair, ελικόπτερα, drones, αμφίβια, τράκτορες, τεχνητή νοημοσύνη, κ.α.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...