Κοινωνία

Ανοίγει το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού- Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδας και πριν από το τέλος του μήνα, η ΔΥΠΑ , προγραμματίζει τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ένα πρόγραμμα που η επίσημη εκκίνησή του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, με 300.000 δικαιούχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιους ωφελούμενους – έμμεσα μέλη.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα, να υποβληθούν και να ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις. Εν συνεχεία, πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιταγή (voucher), που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές στον προορισμό που θα επιλέξουν και με τον πάροχο που θα συνεργαστούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έως τώρα, ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΥΠΑ θέλουν να έχει γίνει χρήση των σχετικών επιταγών σχεδόν από το 70% των δικαιούχων που είχαν προκύψει πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 210.000 άτομα αξιοποίησαν το voucher που είχαν στη διάθεσή τους και πραγματοποίησαν διακοπές, σε αρκετές περιπτώσεις με τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης επιταγής μέχρι το τέλος Ιουνίου, χάνουν για τα δύο επόμενα έτη το δικαίωμα συμμετοχής στα αμέσως επόμενα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι, για να προκύψουν οι 300.000 δικαιούχοι, είχαν υποβληθεί πολλαπλάσιες αιτήσεις (579.580) για συνολικά 1.068.904 επιταγές, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιες από όσες υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα και να κάνουν χρήση των προνομίων του. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή και φέτος.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων που θα προκύψουν θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

 

ΔιανυκτερεύσειςΟι δικαιούχοι-ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στους ίδιους τους δικαιούχους με τον πάροχο. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Έως τώρα, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, στα καταλύματα των Δήμων ΙστιαίαςΑιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούσαν να φτάσουν στις 12 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρονικά όρια, ανά περίπτωση.

 

Για συνταξιούχουςΑλλαγές αναμένονται επίσης και στο ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αφορούσε συνταξιούχους – δικαιούχους. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε 25.000 επιταγές, από τις οποίες ωστόσο είχαν αξιοποιηθεί περίπου οι 5.000 έως τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό έχει προβληματίσει τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, που ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγές στη λειτουργία του προγράμματος, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό για τους συνταξιούχους, για να έχει και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την αξιοποίηση εντός του προγράμματος, εκτός από δωρεάν διανυκτερεύσεις στον τόπο που θα επιλέγουν οι δικαιούχοι, να έχουν εφεξής και το δικαίωμα να πραγματοποιούν εκδρομές. Ο τομέας του εκδρομικού «πακέτου» εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να αξιοποιήσουν και εκείνοι τον φετινό Κοινωνικό Τουρισμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...