Κοινωνία

Η "μαφιόζικη" υπηρεσία της ΔΟΥ Χαλκίδας: Οι εφοριακοί εκβιαστές και η "αλβανική" γραμμή - «Εκλεκτή» του Πιτσιλή η επίορκη διευθύντρια

"Βόμβα" διαφθοράς αποκάλυψαν στη  Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Η υπηρεσία είχε μία οργανωμένη δομή που θυμίζει μαφία.

Με χειροπέδες στα χέρια οι επτά συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει διευθυντικά στελέχη και υπάλληλοι της Εφορίας στη Χαλκίδα έφτασαν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Με σκυμμένα τα κεφαλιά οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.Οι πέντε εφοριακοί, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια θα απολογηθούν την Παρασκευή (24/05) στις 10:00 το πρωί.

 

Αρχηγός είναι η 50χρονη προϊσταμένη. Αυτή συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες που ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη.

 

Το έγγραφο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει το documentonews.gr, αποκαλύπτει πως η επίορκη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ορίστηκε επικεφαλής, με απόφαση του ίδιου του Γιώργου Πιτσιλή, πριν από περίπου έναν χρόνο και μάλιστα με «ειδική Αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ».

Ειδικότερα, στις 7 Μαρτίου του 2023, η απόφαση αναφέρει: «Επιλέγουμε και τοποθετούμε την υπάλληλο Ευανθία Τύλη του Δημητρίου,ΠΕ/Α/Εφοριακών, ως Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας της Γενικής ΔιεύθυνσηςΦορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)», όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σημαντικό ρόλο είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα σχεδίαζαν την σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα.

Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υπο/δντής της Δ.Ο.Υ. που ήταν προϊστάμενος ελέγχων και επίσης ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων ενώ υπάρχει και ένα υπάλληλος που συνεργαζόταν με 4 λογιστές για επιχειρηματίες που είχε υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η δράση: 17 τα θύματα, χιλιάδες ευρώ τα κέρδη

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τον Νοέμβριο του 2023 κατέφτασε στο Εσωτερικών Υποθέσεων ανώνυμη καταγγελία, η οποία στοχοποιούσε δύο εφοριακούς, χωρίς να δίνονται τα ακριβή στοιχεία τους. Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. έθεσαν την υπόθεση υπό παρακολούθηση και εξασφάλισαν το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα, η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδος είχε τηλεφωνική γραμμή, η οποία ανήκε σε πρόσωπο-φάντασμα με καταγωγή από την Αλβανία! Από τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Παραπολιτικάπροέκυψαν πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο, δεκαεπτά άτομα κι επιχειρήσεις υπέκυψαν σε πιέσεις, εκβιασμούς κι «εξυπηρετήσεις». Μόνο σε αυτό το τρίμηνο, η οργάνωση φέρεται να καρπώθηκε πάνω από 95.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 88.000 ευρώ σε μετρητά.

Το "φακελάκι" των 10.000 ευρώ

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Δευτέρα όταν ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει έναν λευκό φάκελο με 10.000 ευρώ στην προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, μετά από εκβιασμό που είχε υποστεί από υπάλληλους της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομική έρευνα, στο γραφείο της διευθύντριας εντοπίστηκε φάκελος, ο οποίος περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο ταυτίζεται με τα λεγόμενα των εμπλεκομένων στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρήματα εντοπίστηκε σημειωματάριο, το οποίο κατά κάποιο τρόπο οριοθετεί τον τιμοκατάλογο των «υπηρεσιών» που παρείχαν οι εμπλεκόμενοι. Από τις λίστες του σημειωματάριου προκύπτουν μία σειρά ονομάτων και ημερομηνίες από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2024 αλλά και συμπτύξεις ονομάτων, δίπλα στα οποία αναγράφονταν ποσά από 250 έως και 11.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας ισχυρίστηκε πως ανέλαβε προϊστάμενη τον Σεπτέμβριο του 2023 και πως γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν τέτοια ποσά. Έριξε την ευθύνη σε δύο εφοριακούς, οι οποίοι φέρεται να την έπεισαν, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση, να συμμετάσχει με αντίτιμο ένα έξτρα βοήθημα για τις δικές της ανάγκες.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής, δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε και μία καραμπίνα. Αντίστοιχες κατηγορίες προκύπτουν και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στη δικογραφία μέλη, τα οποία είναι -μεταξύ άλλων- και λογιστές, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ