Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων από κορονοϊό

Ξεκίνησε σήμερα η «πολύκροτη» δίκη των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα 28 ηλικιωμένοι να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές συνδεόμενες με την πανδημία.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε σήμερα για να διακόψει και από αύριο θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τέλος Ιουνίου, καθώς η αποδεικτική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, δεδομένου ότι θα εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες. Πλήθος συγγενών θυμάτων γέμισαν από νωρίς την αίθουσα του ΜΟΔ και αναμένεται να είναι παρόντες σε όλη την αποδεικτική διαδικασία, καθώς θα κληθούν να καταθέσουν και οι ίδιοι.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων, ιατριδικαστές, επιστήμονες, κλπ. Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού, κ.ά.

Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται και φαίνεται πως υποστηρίζουν ότι είχαν εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του ιού και ότι δεν υπήρχε αδικαιολόγητη υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπόμενων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ