Κοινωνία

Κρήτη: Μάστιγα οι απάτες - Στο στόχαστρο των επιτήδειων πολίτες και ιερείς

Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες στην Κρήτη, με τους επιτήδειους χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα να αποσπούν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες. Η αστυνομία μετά από έρευνες εξιχνίασε εφτά υποθέσεις που διαπράχθηκαν σε Χανιά και Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων οι οποίοι προχωρούσαν στην πώληση δήθεν οχημάτων ή συστήνονταν ως λογιστές και με το πρόσχημα της καταβολής του επιδόματος market pass εξαπατούσαν πολίτες πείθοντάς τους να καταβάλουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας: «Εξιχνιάστηκαν, σήμερα (09.05.2024), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης σε βάρος ημεδαπών που διαπράχθηκαν στην Κίσσαμο και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με το πρόσχημα αγγελιών πώλησης οχημάτων ή συστηνόμενοι ως λογιστές με το πρόσχημα της καταβολής επιδόματος «MARKET PASS», έπεισαν τους πολίτες να καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό τράπεζας. Έπειτα, προέβησαν σε αναλήψεις από τα τραπεζικά καταστήματα και ιδιοποιήθηκαν τα χρηματικά ποσά.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου εξακριβώθηκαν τα στοιχεία των ημεδαπών δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων κατηγορουμένων για το αδίκημα της απάτης κατά συναυτουργία».

Η δεύτερη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου αφορά μια ημεδαπή γυναίκα η οποία τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο τηλεφώνησε σε ιερείς/εκπροσώπους ιερών ναών και συστήθηκε ψευδώς ως εκπρόσωπος κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας ή ως δικηγόρος που εκπροσωπούσε άτομα που είχαν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. Στη συνέχεια τους έπεισε να καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό τράπεζας και έπειτα, προέβη σε αναλήψεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εξιχνιάστηκαν, σήμερα (09.05.2024), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου τρεις (3) υποθέσεις απάτης (2 τετελεσμένες και 1 απόπειρα) οι οποίες διαπράχθηκαν σε περιοχές της Κισάμου και του Ηρακλείου σε βάρος ιερέων/εκπροσώπων ιερών ναών. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της αντιποίησης δημόσιας αρχής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας, η ημεδαπή κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ανωτέρω ιερείς/εκπροσώπους ιερών ναών και συστήθηκε ψευδώς ως εκπρόσωπος κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας ή ως δικηγόρος που εκπροσωπούσε άτομα που είχαν ανάγκη από οικονομική βοήθεια, τους έπεισε να καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό τράπεζας. Έπειτα, προέβη σε αναλήψεις από τα τραπεζικά καταστήματα και ιδιοποιήθηκε τα χρηματικά ποσά.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου εξακριβώθηκαν τα στοιχεία της ημεδαπής δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού.

Επιπλέον, σε βάρος της ανωτέρω ημεδαπής υποβλήθηκε έγκληση για το αδίκημα της αντιποίησης από αρμόδια εκπρόσωπο του Δήμου Κισσάμου. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής κατηγορουμένης για το αδίκημα της απάτης και αντιποίηση δημόσιας αρχής

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου».

Οδηγίες από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή το παραπάνω περιστατικό και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

  • να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ