Κοινωνία

Μάτι: Εξοργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, με την ποινή από 3 έως 111 έτη στους έξι καταδικασθέντες για τις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής που οδήγησαν στον θάνατο 104 πολίτες.

Σημειώνεται ωστόσο πως εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, με το δικαστήριο να μετατρέπει τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως, με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.

«Δικαίωση δεν υπάρχει»

Η απόφαση του δικαστηρίου επισφράγισε την αίσθηση αδικίας για του συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ανοιχτή επιστολή στον Άρειο Πάγο, σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ θα στείλουν αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών ώστε να ελεγχθεί η απόφαση του δικαστηρίου και η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Συγγενής θύματος ανέφερε στο MEGA πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν φέρει δικαίωση στα θύματα και τους συγγενείς που έμειναν πίσω: «Δεν ξέρω πως θα καταλήξει, κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Θα δούμε. Δικαίωση δεν υπάρχει. Δικαίωση είναι να γυρίσουν οι άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή και οι εγκαυματίες να επιστρέψουν στο όπως ήταν πριν. Δικαίωση τι είναι; Ότι θα πάνε κάποιοι φυλακή; Ήμουν παρών σε αυτό, ξέρω τι έχω δει με τα μάτια μου», τόνισε άνδρας που έχασε τη σύζυγό του στη φονική πυρκαγιά.

«Για 1,5 μήνα ήμουν σε καταστολή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δημήτρης Φιλιππής ήταν ο μοναδικός επιζών από τα 6 σοβαρά περιστατικά εγκαυματιών στον «Ευαγγελισμό» και μίλησε στο MEGA για όσα βίωσε την ημέρα της τραγωδίας.

«Η ίδια κωμωδία συνεχίζεται. Αυτή η απόφαση ήταν συνέχεια εκείνης της κωμωδίας. Μαύρη κωμωδία. Ήμουν στα 6 πιο σοβαρά περιστατικά του Ευαγγελισμού, ο μόνος επιζών. Για 1,5 μήνα ήμουν σε καταστολή. Δεν ήξερα τι γινόταν μετά. Όταν σηκώθηκα – γιατί μου έκρυβαν πολλά πράγματα λόγω της κατάστασής μου – όταν βγήκα από το νοσοκομείο άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το κουβάρι» αναφέρει ο τραυματίας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Δυστυχώς όσο άκουγα πράγματα, όσο παρακολουθούσα ανθρώπους να κάνουν δηλώσεις, να βγαίνουν να λένε αυτά που θέλουν να πουν, τόσο πιο πολύ με εξαγρίωνε αυτό. Δυστυχώς, ήμουν σε τέτοιο σημείο που βρέθηκα να ξέρω ακριβώς τι έγινε. Ήξερα ότι η φωτιά θα έμπαινε στο Μάτι, ήξερα ότι θα καεί κόσμος στο Μάτι, χωρίς να είμαι σε κανένα επιχειρησιακό κύκλο, με την απλή λογική», συμπλήρωσε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ