Κοινωνία

Ξέφραγο αμπέλι η Ακρόπολη: Πως ανέβηκαν οι "χλαμυδοφόροι" στον Ιερό Βράχο; - Και η μπάντα του Λιμενικού στο σόου για τους Ινδούς επιχειρηματίες (Βίντεο)

Δεν λέει να κοπάσει η οργή για το κακόγουστο σόου στην Ακρόπολη κατά παράβαση κάθε κανονισμού για την προστασία του Παγκόσμιου Μνημείου.

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης μετατράπηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε… ξέφραγο αμπέλι, με τουρίστες να περιφέρονταν ανενόχλητοι με χλαμύδες, περικεφαλαίες και ασπίδες, δείχνοντας ασέβεια στο παγκόσμιο ιστορικό μνημείο. Τουρίστες που είχαν βάψει λευκά τα πρόσωπά τους έκαναν… πασαρέλα στην Ακρόπολη, την οποία έχει φροντίσει να… ασφαλτοστρώσει εδώ και χρόνια η υπουργός Πολιτισμού.

Αμείλικτα ερωτήματα παραμένουν για το αυθαίρετο σόου με τους "χλαμυδοφόρους¨στην Ακρόπολη για το οποίο,  κανείς εκ των αρμοδίων μέχρι και σήμερα δεν είχε ιδέα.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Μετά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, κ. Έλενα Κοντούρη, ενημέρωσε ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν- με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας» και προανήγγειλε ΕΔΕ για το περιστατικό.

Τα νέα στοιχεία, όμως, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι η Ακρόπολη, ο καλύτερα φυλασσόμενος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει μπαίνει, όπως θέλει κατά παράβαση κάθε κανονισμού προστασίας του παγκόσμιου μνημείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες παρούσα στο σόου  ήταν η μπάντα του Λιμενικού για την οποία δεν έχει δοθεί απάντηση ποιος την κάλεσε και ποιος από το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε την άδεια για την συμμετοχή της σε σόου ιδιωτών.

Η  παρουσία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος με στολές και εθνόσημα, που υποδέχτηκε τους Ινδούς επισκέπτες στην είσοδο της Ακρόπολης δείχνει κυβερνητική εμπλοκή. Το λιμενικό είναι στρατιωτικά οργανωμένο σώμα. Δεν νομιμοποιείται να κάνει εμφανίσεις χωρίς άδεια και πρόσκληση δημόσιου φορέα. Κάθε εμπλοκή υπηρεσιών του σε ιδιωτικές συναλλαγές είναι βαρύτατο αδίκημα. Ποιος από την κυβέρνηση κάλεσε τη μπάντα του Λιμενικού εκείνη την ώρα στην Ακρόπολη;

 

Τα ερωτηματικά

Ποιος το διοργάνωσε;

Το σόου με τις χλαμύδες φέρεται να οργανώθηκε από τουριστικό γραφείο για 150 Ινδούς επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ελληνιοϊνδικού Επιμελητηρίου.

Από ποιον δόθηκε άδεια;

Το σόου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (27/4) από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 8:30 το βράδυ, παραβιάζοντας κατά μισή ώρα ακόμα και το ωράριο καθώς η Ακρόπολη κλείνει για τους επισκέπτες στις 8 το βράδυ

Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού έγιναν με διαρροές και αποκαλύπτουν ότι είτε δεν γνώριζαν τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επικίνδυνοι για την προστασία της Ακρόπολης, είτε γνώριζαν και ενέκριναν και τις χλαμύδες και την μπάντα του Λιμενικού και όλο το κιτς σόου.

Οι διαρροές από το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριζαν ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν -με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της υπηρεσίας» και έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Πριβέ ξεναγήσεις αξίας 5.000 ευρώ

Σύμφωνα με τη Guardian, η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα οδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους και θα περιηγούνται γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00, πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο του μνημείου, για να αποφευχθούν οι χιλιάδες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στην Ακρόπολη.

Αναφέρονται μάλιστα οι δηλώσεις της Νικολέτας Βαλάκου, προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων η οποία υποστηρίζει ότι «Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό». Μάλιστα, η ίδια μιλά και για τη δυνατότητα πώλησης και σουβενίρ είτε ενός αντιγράφου νομίσματος είτε ενός αντιγράφου μικρού αγάλματος, προκειμένου αυτή εμπειρία να μένει αξέχαστη στον επισκέπτη.

Γι’ αυτές τις πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, η Guardian αναφέρει ότι το αντίτιμο φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για ένα μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή, με αρχαιολόγους και ξεναγούς να ορθώνουν επικριτικές φωνές.

Στο δημοσίευμα υπάρχει η δήλωση της Δέσποινας Κουτσούμπα, αντιπροέδρου του Συλλόγου Αρχαιολόγων, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της και λέει ότι «Το επόμενο είναι οι άνθρωποι να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια εκεί ψηλά» και συνέχισε «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο».

Μια τέτοια ειδική μεταχείριση επιφυλάσσονταν μέχρι τώρα μόνο σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, ενώ το κοινό μπορεί να απολαύσει το μνημείο και κατά τις καλοκαιρινές πανσελήνους.

Κασσελάκης για χλαμυδοφόρους στην Ακρόπολη: “Δεν μας αξίζει τέτοια κατάρρευση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση το modus operandi τους είναι ότι «δεν παίρνουν χαμπάρι»

«Είναι όλα μαζί, και όλα σε αποσύνθεση, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα» εκτιμά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας το περιστατικό με τους χλαμυδοφόρους στην Ακρόπολη.

«Μπορείτε να είστε υπερήφανοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, από τον Παρθενώνα μέχρι τα νοσοκομεία, από τους θεσμούς μέχρι την καθημερινότητα;», ρωτά σε ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ