Κοινωνία

Στο τέλος του χρόνου η ανέγερση των φυλακών στον Ασπρόπυργο

Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε προσφυγές στη δικαιοσύνη, που μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, είναι εφικτό προς το τέλος του χρόνου να έχει αναδειχθεί ανάδοχος, να έχει εγκαταστήσει εργολάβο και να έχουν αρχίσει οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση των νέων φυλακών.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά ο δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, ο οποίος τόνισε ότι ολόκληρος ο δήμος και, φυσικά, όλος ο Πειραιάς ζουν ιστορικές στιγμές, γιατί η απομάκρυνση των φυλακών ήταν ένα αίτημα του κορυδαλλιώτικου λαού εδώ και δεκαετίες και μια διαχρονική δέσμευση των κυβερνήσεων της χώρας από το 1980, η οποία γίνεται πραγματικότητα τώρα, ύστερα από 45 χρόνια. Αυτό που θεωρούνταν άπιαστο όνειρο πριν από μία δεκαετία σήμερα είναι πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που θα αλλάξει τον Κορυδαλλό, θα του δώσει νέα ώθηση και ορμή και θα τον καταστήσει πόλο έλξης για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αφού στον χώρο που είναι σήμερα οι φυλακές θα γίνουν υπερτοπικά πάρκα, χώροι αναψυχής, περιπάτου, αθλοπαιδιών, παιδότοποι κ.λπ.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που είναι σε εξέλιξη, προβλέπει την τελική επιλογή του αναδόχου. «Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε», τόνισε ο δήμαρχος, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες που επιδιώκουν την αναδοχή του έργου, αφού θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ αυτών θα επιλεγεί η εταιρεία που θα κάνει την καλύτερη οικονομική προσφορά για να αναλάβει την αναδοχή.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή κόστους που υπερβαίνει τα ποσά που απαιτήθηκαν για να γίνουν και οι έξι σταθμοί του μετρό στην προέκταση προς Πειραιά, που έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ.

Το χτίσιμο των νέων φυλακών θα γίνει σταδιακά, όπως σταδιακά θα γίνει και η μεταφορά των 2.000 κρατουμένων από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο. Πά­ντως έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι και είναι θέμα χρόνου πλέον η απομάκρυνση των φυλακών από τον ιστορικό δήμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ