Κοινωνία

Βουλή: «Δεν σκότωσε μόνο τον Ιάσονα αλλά ολόκληρη την οικογένεια»

Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο μπροστά στη Βουλή στις 12 Μαρτίου του 2021 με θύμα τον 22χρονο φοιτητή Ιάσονα Λαλαούνη. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθεται αστυνομικός ο οποίος μαζί με ένα ακόμη συνάδελφο του οδηγούσαν το όχημα συνοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Με την έναρξη της δίκης ο κατηγορούμενος μέσω του συνηγόρου του εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του θύματος με τους συγγενείς του αδικοχαμένου φοιτητή να του απαντούν: «Μετά από τρία χρόνια…;».

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πατέρα του θύματος, Παντελή Λαλαούνη. «Είμαι ο πατέρας του Ιάσονα. Δυστυχώς έχω δει πολλές φορές το βίντεο με τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα. Θέλω να μιλήσω για τη προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορουμένου που προκάλεσε το θάνατο του γιου μου αλλά και ολόκληρης της οικογένειας μου» είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου και συνέχισε: «Ο γιος μου ήταν 22 στα 23 και εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στο δρόμο γιατί πήγαινε επίσκεψη σε έναν συμφοιτητή του για να διαβάσουν μαζί. Ήταν έμπειρος και οδηγούσε προσεκτικά. Οδηγούσε τρία χρόνια μηχανή και πάντα φορούσε κράνος. Είχαμε ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ μας. (…) Ήταν προκλητική η στάση του κατηγορούμενου. Είδα έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το παιδί, δεν εμφανίστηκε στο νοσοκομείο δεν πήρε ένα τηλέφωνο. Μόνο ο συνοδηγός εμφανίστηκε στο νοσοκομείο» είπε στην κατάθεσή του ο κ. Λαλαλούνης ενώ η σύζυγός του, Ελένη, στη δική της κατάθεση ανέφερε: «Ο γιος μου ήταν έμπειρος οδηγός. Δεν σκότωσαν μόνο ένα παιδί σκότωσαν μια οικογένεια. Μπορεί κάποιος να κάνει μια παράβαση και να καταστρέψει μια οικογένεια;».

Στη δίκη κατέθεσαν και τα δυο αδέλφια του αδικοχαμένου φοιτητή με την αδελφή του να αναφέρει: «Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου είναι άκρως απαράδεκτη προς την οικογένεια μου. Ουσιαστικά εγκατέλειψαν το αδελφό μου στην άσφαλτο. Την Τετάρτη θα γίνονταν 26 ετών. Ο κατηγορούμενος συνεχίζει τη ζωή του κανονικά και για μας έχουν αλλάξει τα πάντα. Δεν ήταν δίπλα του ούτε μια στιγμή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού, συνοδηγού του κατηγορουμένου και αυτόπτη μάρτυρα στο θανατηφόρο τροχαίο. «Είχαμε να μπούμε στο Βουλή και όπως κάθε φορά εκεί μπαίνουμε από B Σοφίας. Βγάλαμε φλας αριστερά και ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα, μας άναψε τα φώτα και μας έκανε νόημα και με το χέρι», είπε αρχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Δεν απαγορευόταν η στροφή αριστερά;

Μάρτυρας: Δεν ισχύει. Όπου απαγορεύεται η στροφή αριστερά υπάρχει ταμπέλα και σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε ταμπέλα …

Πρόεδρος: Στην έκθεση αυτοψίας όμως υπάρχουν αναφορές για ευθεία πορεία …..

Μάρτυρας: Όλα τα χρόνια πάντα αυτός ήταν ο τρόπος.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας υποστήριξε: «Ξεκινήσαμε την πορεία για την είσοδο της Βουλής, όταν μπήκανε οι δύο ρόδες στο πεζοδρόμιο τρανταχτήκαμε από σύγκρουση. Αρχικά δεν καταλάβαμε. Μετά είδα τη μηχανή. Κατεβήκαμε από το όχημα και πήγα προς το παιδί. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ένας κύριος που ήταν διασώστης, κάλεσα το 166 και είπαν στον κατηγορούμενο να βάλει το όχημα πιο μπροστά και κάτσαμε στην άκρη. Μετά ήρθε η τροχαία».

Πρόεδρος: Τι ταχύτητα είχατε;

Μάρτυρας: 5 χιλιόμετρα

Πρόεδρος: Την κίνηση της μηχανής δεν ήταν είδατε;

Μάρτυρας: Όχι, ούτε και μπορούσε να προβλέψουμε ότι θα έρχονταν η μηχανή όταν στρίβαμε εμείς ήταν πολύ μακριά. Το απόγευμα μάθαμε ότι το παιδί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Πήγα στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να φανταστώ θα γίνονταν τροχαίο εκεί. Είδαμε τις επόμενες ημέρες το βίντεο και ο οδηγός έκανε προσπέραση από δεξιά. Μας είδε και δεν έκοψε ταχύτητα …

Εισαγγελέας: Είχατε δικαίωμα να κάνετε αριστερό ελιγμό;

Μάρτυρας: Οπότε υπάρχει απαγόρευση υπάρχει ταμπέλα

Εισαγγελέας: Δηλαδή θεωρείται ότι με βάση του ΚΟΚ είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Αφού σας παραχώρησε το ταξί προτεραιότητα δεν ελέγξετε; Δεν θα έπρεπε να πηγαίνετε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Μα δεν είναι ότι του κλείσαμε το δρόμο

Εισαγγελέας: Δεν του το κλείσατε; υπάρχει και το βίντεο …

Μέλος έδρας: Τι σημαίνει η διαγράμμιση; Ξέρετε η δεν ξέρετε;

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία ευθεία

Δικαστής: Αν σας επέτρεπε να στρίψετε αριστερά δεν θα υπήρχε βέλος; Εσάς δεν σας βαραίνει κάποια ευθύνη; Μόνο ο μοτοσικλετιστής ευθύνεται;

Μάρτυρας: Η προσωπική μου άποψη όταν γίνεται ένα τροχαίο είναι ότι κάτι έχει πάει λάθος. Ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Δικαστής: Αν ήμουν εγώ στη Βασιλίσσης Σοφίας και έστριβα αριστερά τι πιστεύετε; Αυτή τη στιγμή θα είχα δίπλωμα;

Μάρτυρας: Όλα τα χρόνια έτσι γίνεται.

Η δίκη συνεχίζεται

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ