Κοινωνία

Δίκη Πισπιρίγκου: «Άριστη η κλινική εικόνα της Μαλένας»

Οι δραματικές στιγμές που διαπιστώθηκε ο θάνατος της Μαλένας αλλά και οι ώρες που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο «Ελπίδα» αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μέσα από τις μαρτυρίες των νοσηλευτριών που κατέθεσαν στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Το παιδί, το οποίο έφυγε από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν με λευχαιμία, σύμφωνα με τις νοσηλεύτριες ήταν σε καλή κλινική κατάσταση και ο θάνατος του προκάλεσε σοκ στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς δεν υπήρχε κάτι που να προμηνύει την τραγική κατάληξη.

«Δεν το πιστεύαμε πάθαμε πλάκα, πώς και γιατί …» ανέφερε χαρακτηριστικά η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Καρελιώτη ανακαλώντας στη μνήμη της τη στιγμή που είδε το μήνυμα στο Viber ότι «η Δασκαλάκη πέθανε». «Το διάβαζα και δεν το πίστευα, δεν είχαμε λόγια κανείς, δεν το πιστεύαμε…» είπε.

Είχε δει λίγο νωρίτερα το παιδί στο κρεβάτι του «ήρεμο και χαλαρό έτοιμο να κοιμηθεί» έχοντας στο πλευρό του τη μητέρα του.

Ήταν η τελευταία που είχε επικοινωνία με το παιδί καθώς πήγε στο δωμάτιο του όταν άκουσε την αντλία να χτυπά.

«Δε θυμάμαι να συζητήθηκε κάτι, κοίταξα την αντλία και πάτησα ξανά έναρξη, δεν κατάλαβα την αιτία της απόφραξης της, θυμάμαι να έχω μια συνομιλία με τη μαμά, δεν θυμάμαι τι είπαμε μάλλον κάτι χαλαρό… Ήταν ευχάριστη η συζήτηση. Έδειχνε να ξεαγχώνεται και να χαλαρώνει. Το παιδί ήταν ήρεμο» περιέγραψε η μάρτυρας ενώ σημείωσε πως η εικόνα της Μαλένας δεν παρέπεμψε σε ηπατική ανεπάρκεια που ήταν και η αιτία θανάτου. «Η ηπατική ανεπάρκεια έχει μια κλινική εικόνα που σε κινητοποιεί, το χρώματα του παιδιού είναι κίτρινο… σε όλους έκανε εντύπωση το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης» ανέφερε.

Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή;

Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα ήταν μια κλασσική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα δεν είχε δυσκολία απ’ ότι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαινόταν και στο παιδάκι ήταν χαρούμενο…

Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;

Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία, ήξερα ότι 28 ημέρες θα διαρκούσε η νοσηλεία.

Πρόεδρος: Αναφέρθηκε κάτι από τους γονείς να τους προβληματίζει;

Μάρτυρας: Όχι.

Η νοσηλεύτρια μιλώντας για τη Μαλένα ανέφερε πως ήταν ένα «παιδάκι όμορφο χαρούμενο και αρκετά συνεργάσιμο».

Εισαγγελέας: Είστε το τελευταίο άτομο που είδε ζωντανή και ξύπνια τη Μαλένα. Είδατε κάποια νωθρότητα; Είχε κάτι; Την είδατε 1,5 ώρα πριν το θάνατο;

ΜάρτυραςΉταν ένα παιδάκι φυσιολογικότατο. Δεν παρατήρησα κάτι. Το χρώμα του ήταν μια χαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια η μάρτυρας κλήθηκε να δει φωτογραφία της νεκρής Μαλένας όπου παρατηρείται ότι στο πρόσωπο της έχει γρατζουνιές και κοκκινίλες.

Η μάρτυρας ήταν κατηγορηματική ότι όταν εκείνη είδε το παιδί δεν είχε αυτά τα σημάδια, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν την ώρα που έκαναν ΚΑΡΠΑ στο παιδί στην προσπάθεια των γιατρών να το επαναφέρουν.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης ότι αναζητούσε το νοσηλευτικό προσωπικό 5 με 10 λεπτά λίγο πριν πεθάνει το παιδί.

«Το 10 λεπτά  μου ακούγεται ακραίο. Είναι ένας χώρος που θα κανείς ένα γύρω σε μερικά δευτερόλεπτα… θα φωνάξεις κάποιος θα σε ακούσει…. Έχουμε ακούσει γονιούς ακόμη και από το μπαλκόνι … Αν έβγαινε στο διάδρομο και φώναζε “κορίτσια ελάτε” θα πήγαινε κάποια…» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «14 χρόνια στο νοσοκομείο δεν έχω αντιμετωπίσει ανάλογη περίπτωση, με παιδί που φεύγει ξαφνικά…».

«Είχε άριστη κλινική εικόνα»

Την καλή κλινική εικόνα της Μαλένας μετέφερε στο δικαστήριο και άλλη νοσηλεύτρια που ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα.

«Η Μαλένα ήταν ένα κοριτσάκι ξανθό και ζωηρό. Μας χαιρετούσε όταν φεύγαμε, μας έστελνε φιλάκια, ήταν ένα παιδάκι με καλή κλινική εικόνα, δεν ήταν μαραμένο, αν μπορώ να το πω έτσι» κατέθεσε και συμπλήρωσε πως θυμάται τις αναφορές των γιατρών ότι «το παιδί θα είχε μια εύκολη πορεία».

«Όταν έμαθα για το θάνατο του παιδιού δεν το πίστευα. Πίστευα ότι μου λένε για κάποιο άλλο γιατί αυτό το παιδί είχε άριστη κλινική εικόνα. Συζητούσα με συναδέλφους πως την προηγούμενη ημέρα είχαν παραγγείλει σουβλάκια, το παιδί ήταν χαρούμενο, τα κάνουμε αυτά τα μικρά παρτάκια. Μετά το θάνατο του παιδιού μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα φεύγοντας μας είχε πει σας ευχαριστώ πολύ για όλα κι έλεγα που βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο. Κι εγώ που είμαι μάνα δεν ξέρω αν θα είχα κουράγιο να σκεφτώ να πω αυτό εκείνη την ώρα» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθούσε από το εδώλιο κρατώντας σημειώσεις ενώ σήμερα απουσίαζε από τη δικαστική αίθουσα ο Μάνος Δασκαλάκης.

«Η Μαλένα τραγούδαγε …»

Η νοσηλεύτρια, Ευαγγελία Φιλίππα καταθέτοντας περιέγραψε ένα παιδί ευδιάθετο που τραγούδαγε λίγη ώρα πριν πεθάνει. Εκείνο το μεσημέρι της έδωσε, όπως κατέθεσε, το φάρμακο της και η κατηγορούμενη της είπε πως αμέσως μετά θα κοιμηθούν.

«Το παιδί ήταν ευδιάθετο, το θυμάμαι στην αγκαλιά του πατέρα του, έπαιζε στον παιδότοπο, μας χαιρετούσε… Δεν υπήρξε κάτι που να θορυβήσει εμάς ή τους γονείς. Ήταν ένα παιδί που έπαιζε , έτρωγε και κοιμόταν κανονικά. Ήταν πολύ κοινωνικό παιδί μας έστελνε φιλιά …Τη θυμάμαι πολύ ευδιάθετη σε σημείο που μας έκανε εντύπωση απέναντι σε ανθρώπους που το έχουν τρυπήσει…» ανέφερε και σημείωσε πως είχαν κατατάξει τη Μαλένα στο low risk πρωτόκολλο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν είδε το μήνυμα ότι «έφυγε η Μαλένα» ήταν «σίγουρη ότι έγινε λάθος στο όνομα».

«Όταν πήγα το βράδυ έμαθα ότι η Μαλένα πέθανε ξαφνικά. Με ενημέρωσαν ότι η μητέρα τους είπε ότι δεν είναι καλά και όντως δεν ήταν. Έγιναν προσπάθειες, ΚΑΡΠΑ ήρθε και η μονάδα για ανάνηψη» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Μου είπαν πως ειδοποίησε η κατηγορούμενη αλλά όχι φωνάζοντας…Ήμασταν σε σοκ, οι συνάδελφοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αναρωτιόμασταν πώς έγινε».

Όταν δε της υπέδειξαν τη φωτογραφία της νεκρής Μαλένας ανέφερε πως δεν θυμάται να είχε σημάδια στο πρόσωπο της όταν την είδε εκείνη την ημέρα .

Πρόεδρος: είδατε αυτά τα σημάδια όταν είδατε το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν τα θυμάμαι, αλλά έχουν περάσει χρόνια και δεν μπορώ να θυμηθώ.., . Αν τα έβλεπα , όμως, θα έδινα σημασία όπως και οι γονείς καθώς οι γιατροί τους λένε να μην χτυπήσει το παιδί …

Η μάρτυρας ήταν κατηγορηματική πως η μάσκα κατά τη διάρκεια της ανάνηψης του παιδιού δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού. Ωστόσο, ανέφερε πως θα μπορούσαν οι αμυχές να προκληθούν από τα χέρια των νοσηλευτών που δίνουν τις πρώτες βοήθειες .

Η μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στα 14 χρόνια που βρίσκεται σε νοσοκομείο δεν έχει ξαναδεί τέτοιο ξαφνικό θάνατο τονίζοντας πως η ηπατική ανεπάρκεια έχει «ολοφάνερη εικόνα».

Πρόεδρος: Σας προβλημάτισε κάτι στη συμπεριφορά των γονιών;

Μάρτυρας: Δυο γονείς σοκαρισμένοι … δεν θυμάμαι γατί συγκεκριμένο ήταν σε σοκ όπως και οι περισσότεροι γονείς. Δεν ήταν «δύσκολοι» γονείς.

Η μάρτυρας ανέφερε πως ο διευθυντής της κλινικής είχε ενημερώσει τους γονείς ότι πρέπει να κάνουν γονιδιακό έλεγχο πριν προχωρήσουν και σε άλλο παιδί.

«Μου έκανε εντύπωση όταν έμαθα πως έκαναν και άλλο παιδί το οποίο πέθανε στην κούνια» κατέθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ