Κοινωνία

Ζεφύρι: Ρομά κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες - Έξαλλοι οι κάτοικοι

Την ώρα που οι καταναλωτές θα χρεωθούν χαράτσι για τις ρευματοκλοπές, στο Ζεφύρι Ρομά... βουτάνε ρεύμα από τις κολώνες!

Το STAR βρέθηκε στο Ζεφύρι, όπου οι εικόνες προκαλούν ντροπή. Πρόχειρες και επικίνδυνες συνδέσεις απευθείας από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με καλώδια και τσιμπίδια να κρέμονται στο δρόμο!

«Πόσοι έχουν πεθάνει, πόσοι έχουν τραυματιστεί, παίρνουν ρεύμα. Και πάλι το κάνουν», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Ωστόσο, εκτός από τους Ρομά, οι εταιρείες εστίασης έχουν την μερίδα του λέοντος στις ρευματοκλοπές. Πως; Φρενάρουν τους μετρητές με συγκεκριμένα κόλπα με ηλεκτρολόγους να βάζουν μηχανισμούς που «φρενάρουν» τα ρολόγια.

«Μαμούθ» τα ποσά που χάνει το δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε 500 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από τις ρευματοκλοπές και η τρύπα, όπως όλα δείχνουν, θα καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ενώ οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά υποχωρούν, στη λιανική παραμένουν σταθερές ή ακόμη και αυξάνονται.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι «τσίμπησαν» τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών», είπε στο Mega και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:

  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%

Οι πάροχοι έχουν ήδη καταβάλει για απώλειες δικτύου και κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω παράνομων συνδέσεων, 1,6 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Θέση τους είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.

Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022.

Το ζήτημα απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, τα οποία όμως δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα πρέπει να το ξαναδεί και η ΡΑΑΕΥ με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ