Κοινωνία

«Πληγή» η υπογεννητικότητα: Απογοητευτικά τα νέα στοιχεία για την Ελλάδα

Το 2023, γεννήθηκαν μόλις 72.244 παιδιά στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι Έλληνες, γίνονται γονείς λιγότερων, παιδιών. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες ποσοστό 48% έχουν ένα και μόνο παιδί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ποσοστό 35% έχει δύο παιδιά και μόλις το 17%, έχει τρία, δηλαδή, ούτε 2 στα δέκα ζευγάρια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Κουράκης, δήλωσε πως: «έχουμε κάνει ένα παιδί θα θέλαμε και δεύτερο αλλά πέσαμε πάνω στην οικονομική κρίση. Είμαστε και οι δύο εργαζόμενοι λείπουμε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι μόνο το πώς θα φάει το παιδί πως θα ντυθεί,είναι ότι προσπαθείς να παρέχεις ότι παρέχουν όλοι οι υπόλοιποι, όταν θα σου ζητήσει διάφορα πράγματα είναι τα φροντιστήρια».

Αξιοσημείωτος, αν και διαρκώς μειούμενος, είναι ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών, που ξεπερνούν τις 210.000 από αυτές τουλάχιστον 52.000 έχουν περισσότερα από 5 παιδιά.

Από την πλευρά της πολύτεκνη μητέρα Ευφημία Αβραμίδου δήλωσε στην ΕΡΤ: «το να έχεις 5 παιδιά είναι 1 επί 5 παιδί, θα τολμήσω να πω ότι μπορεί να είναι 1 δια 5. Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα έκανα ακριβώς το ίδιο θα έκανα τα παιδιά που μπορούσα να κάνω και που έκανα, νιώθω χαρούμενη και ευγνώμων στο Θεό που τα έχω».

Η κυρία Ευφημία εργάστηκε σκληρά στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο ως καθηγήτρια. Το να αποκτήσει πολλά παιδιά- εξηγεί- ήταν μια συνειδητή απόφαση που δεν θα άλλαζε παρά τις δυσκολίες: «δεν είχαμε σταθερές δουλειές, δεν είχαμε σπίτι δικό μας και παρά το ότι το ένα παιδί ερχόταν το ένα μετά το άλλο. Κυλήσανε όλα τόσο ομαλά στην πορεία πήγαμε σα να πέφταμε στο γκρεμό με αλεξίπτωτο δεν ξέραμε αν θα ανοίξει και ανοίγει».

Πολύτεκνη μητέρα 8 παιδιών η Ιωάννα Κώττη, ανταπεξήλθε στις αυξημένες υποχρεώσεις σε σπίτι και εργασία: «Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα ήταν ρόδινα, πάντα εύκολα. Αυτό που μας κρατούσε ήταν η χαρά που μας έδιναν, κάναμε οικονομία, τα οικονομικά μας ήταν ίσα ίσα αλλά αυτό δεν μας ανησυχούσε, εφόσον τα βασικά πράγματα ήταν καλυμμένα δεν ζητούσαμε πολυτέλειες. Η αγωνία είναι πάντα μην κάποιο παιδί θεωρήσει ότι είναι στην άκρη, δεν το προσέξαμε, αυτή ήταν η μεγάλη μας αγωνία».

Η Ελλάδα απέχει πολύ από το φιλανδικό μοντέλο με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη, όμως για την γενική γραμματέα της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων θα έπρεπε να είναι ζητούμενο και προτεραιότητα για τη χώρα μας

Η γενική γραμματέας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, Ινές Αγγελή, δήλωσε πως: «Είμαι μητέρα 6 παιδιών σε μια εποχή που οικογένειες δεν ήταν τόσο πολύ μεγάλες, επιτέλους πρέπει να ξανακάνουμε την οικογένεια μόδα, να δείξουμε, ότι δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο το φορτίο και ούτε είναι θέμα επιδομάτων.

Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Η Ελλάδα αλλάζει, αλλά κανονικά η Ελλάδα αδειάζει. Τι να τα κάνω όλα αυτά, όταν δεν έχουμε τον αντίστοιχο πληθυσμό».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ