Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Άρχισε η μεγάλη παρέλαση των Κουδουνοφόρων (Εικόνες)

Με πλήθος εκδηλώσεων διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, όπου κορυφώνονται οι εορτασμοί με τη μεγάλη παρέλαση που άρχισε από το Λευκό Πύργο και θα τελειώσει στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Οι Δρόμοι του Κουδουνιού» επέστρεψαν μετά την απαραίτητη παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Φέτος, η δράση περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια που έχουν ως στόχο να «ρίξουν φως» σε τελετουργίες που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την πρωτόγονη και διαχρονική ανάγκη επιβίωσης των κοινοτήτων.

Ο ήχος του Κουδουνιού


Πώς μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό; Με ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και… πολλά κουδούνια! Έτσι, τουλάχιστον, έκαναν οι πρόγονοί μας. Οι προϊστορικές κοινότητες μπροστά στο φόβο για το απρόβλεπτο που απειλούσε τη σοδειά τους, άρα και την κοινότητά τους, είχαν επινοήσει διαβατήριες τελετές «καλοχρονιάς». Με τα δρώμενα τους πίστευαν ότι ο ήχος του κουδουνιού έχει τη δύναμη να ξυπνήσει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης. Όπως φαίνεται κατάφεραν να ξορκίσουν το κακό, αφού κατάφεραν να διασώσουν τον συλλογικό εαυτό των κοινοτήτων τους.

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα


Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00 – 14.00:
Λευκός Πύργος- παραλιακή– Πλατεία Αριστοτέλους.
Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων.
(«οι δρόμοι του κουδουνιού»)
Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00– 17.00 Πλατεία Αριστοτέλους. Υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε» (Πολυχώρος «ΚΗΠΟΣ» και ομάδα «Κατασκηνωτικού προγράμματος Δημιουργικό καλοκαίρι»).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...