Κοινωνία

Δέκα άτομα στα χέρια της αντιτρομοκρατικής – Δύο από τους συλληφθέντες είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί - Εξιχνιάστηκαν 5 επιθέσεις

Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η αντιτρομοκρατική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες.

Στη μεγάλη επιχείρηση εκτός από τις συλλήψεις έγιναν τουλάχιστον δέκα έρευνες σε σπίτια, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές: Όλα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους έξι συλληφθέντες είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί ο ένας πολυβολητής του στρατού και ο άλλος οπλουργός της αεροπορίας. Ο πολυβολητής τελεί υπό παραίτηση και ο οπλουργός είναι σε αναρρωτική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόσωπο "κλειδί"

Παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής είναι ένας από τους κατηγορούμενους που κατηγορείται για την εμπλοκή του στην συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης». Μαζί με 9 ακόμα άτομα βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και σε δύο φυλακές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαγωγές σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση σε τράπεζα στα Πετράλωνα πριν από περιπου έναν μήνα, για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Συμπραξη Εκδίκησης». Η αστυνομία εξετάζει τη σχέση της και με άλλες επιθέσεις, όπως η βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και με την αποστολή δέματος-βόμβα στο δικαστικό μεγαρο της Θεσσαλονίκης.

Οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στα Εξάρχεια, τις φυλακές Δομοκού και σε ένα ακόμα Κατάστημα Κράτησης εκτός Αττικής. Τρεις από τους εμπλεκόμενους, που ήταν κρατούμενοι, φέρεται να έδιναν εντολές για τις βομβιστικές επιθέσεις μέσα από τα κελιά τους. Πρόκειται για άτομα με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Ένας από αυτούς θεωρείται από την αστυνομία το πρόσωπο κλειδί λόγω της σχέσης του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το όνομά του μάλιστα είχε αναφερθεί σε κείμενο προκήρυξης της οργάνωσης, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στην τράπεζα στα Πετράλωνα.

Εκτός από την τράπεζα στα Πετράλωνα, η ίδια οργάνωση, είχε αναλάβει την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση που είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Κηφισιά, στα γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας που σχετίζεται με το στέγαστρο Καλατράβα. 

Τον περασμένο Ιούλιο, η Σύμπραξη Εκδίκησης, είχε βάλει στο στόχαστρο το αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου του Κορυδαλλού. Τα μέλη της οργάνωσης εκτόξευσαν χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Χαϊδαρι, με αποτέλεσμα να υποστεί εκταταμένες υλικές ζημιές από την έκρηξη.

Εντολές μέσα από τη φυλακή

Ο έγκλειστος αντιεξουσιαστής στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με τρεις ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολές μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας και τα όπλα

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,
-3- πιστόλια,
περίστροφο,
καραμπίνα,
εξαρτήματα όπλων,
ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ