Κοινωνία

Δυστοπία ή γη της Επαγγελίας; Στο Ελληνικό η πρώτη "πόλη των 15 λεπτών" στην Ελλάδα

Υποτίθεται ότι σε μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη κάθε κάτοικος πρέπει να μπορεί να κάνει τις δουλειές του (και όχι μόνο) σε 15 λεπτά από το σπίτι του.

Αυτή η ιδέα αστικού σχεδιασμού αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών και των αποστάσεων. Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν ότι θα περιορίσει την κυκλοφορία, θα οδηγήσει σε απομόνωση ή θα αυξήσει την επιτήρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος δεν είναι να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν τα πάντα, αλλά να επανασχεδιαστεί ο υπάρχων δημόσιος χώρος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότεροι ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου, αλλά και εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι εφικτό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αστική ανάπλαση στην έκταση που βρισκόταν το αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Η ανάπλαση φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη έξυπνη, πράσινη «πόλη των 15 λεπτών» στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου στον ANT1, η νέα πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλια της έχει ως στόχο οι κάτοικοι της να ικανοποιούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες (π.χ. εργασία, ψώνια, εκπαίδευση υγεία) εντός 15 λεπτών με τα πόδια, με ποδήλατο ή συγκοινωνίες. Πρόκειται για τάση που αναπτύσσεται ήδη σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και η Σιγκαπούρη.

Αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της πρώτης πράσινης και έξυπνης πόλης όπου θα κατοικούν περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως επισημάνθηκε από τον Δημήτρη Καραστογιάννη, Chief Corporate Affairs & Business Development Officer της Lamda Development, είναι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση τους μέσω συλλογής δεδομένων από αισθητήρες να διαχειρίζονται οι υποδομές και τα δίκτυα της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν δυνατότητες άμεσης ανίχνευσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανάλυση της ποιότητας του αέρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος δεν είναι η δημιουργία μιας έξυπνης πόλης πρώτης γενιάς που θα συνδέεται μόνον με τη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης αλλά να γίνει ένα ακόμη βήμα: να παρέχονται αναβαθμισμένες εμπειρίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και ήδη σχεδιάζεται το οικοσύστημα και οι εφαρμογές ώστε να προσφερθούν οι σχετικές λύσεις.

Αναφορικά με τον πράσινο χαρακτήρα της νέας πόλης, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της Lamda Development, φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η νέα πόλη ένα παγκόσμιο πρότυπο. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή όλων των κτηρίων στο Ελληνικό θα είναι πράσινη, το σύνολο της ετήσιας ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπτεται από πράσινη ενέργεια, τα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται και, γενικότερα, θα εφαρμόζονται όλες οι αρχές κυκλικής οικονομίας και στη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Όπως με επαναχρησιμοποίηση μέρους των υλικών, δημιουργία εφαρμογής για τους κατοίκους της πόλης κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ